Počas uplynulej soboty sa konal na viedenskom letisku už 4. ročník populárneho Foto Safari, ktoré organizuje spolok priateľov letiska Viedeň (Flughafenfreunde Wien). Okrem členov viedenského združenia sa ho aj tento rok na pozvanie mohli zúčastniť aj partnerské organizácie z iných rakúskych letísk a pozvanie sme s radosťou prijali aj my.

Samotné Foto Safari sa už do istej miery zapísalo do povedomia viedenskej spotterskej komunity. Je to jedinečná šanca na fotografovanie priamo z plochy viedenského letiska, ktoré síce pre návštevníkov ponúka viaceré alternatívy - ako napr. rozľahlú terasu na streche terminálu 3 či pravidelné autobusové okružné jazdy po ploche letiska. Ani jedna z týchto možností však návštevníkom neumožní vystúpiť priamo na ploche letiska a pohybovať sa okolo lietadiel. 

Austrian Airlines B777 200 OE LPF DSC04008x800

Počas Foto Safari však táto možnosť existuje a tak sa skupina vyše 60 spotterov aj tento rok pohybovala v blízkosti vzletových a pristávacích dráh či pri stojánkach lietadiel. Pozornosť pritom pútal hlavne najnovší prírastok do flotily Austrian Airlines - Boeing 777-200 registrácie OE-LPF, ktorý ako prvý vo flotile nesie najnovšie farby dopravcu.

Austrian Airlines Boeing 777-200 OE-LPFAustrian Airlines Boeing 777-200 OE-LPFAustrian Airlines Boeing 777-200 OE-LPF

Spotterov však ako vždy zaujímali aj ostatné lietadlá - či už odlet Dreamlinera Thai Airways, ktorý je relatívnou novinkou na letisku vo Schwechate, ale aj Airbus 380 spoločnosti Emirates, nesúci nálepky pripomínajúce sté výročie narodenia šejka Zayeda. 

Thai Airways Boeing 787-8 HS-TQCEmirates Airbus A380 A6-EEU

Tohtoročné Foto Safari trvalo približne 3,5 hodiny, no napriek tomu kvôli presunom, častým zmenám vo využívaní dráh prišlo k situáciám, kedy nám to či ono lietadlo jednoducho ušlo. Viedenské letisko však v spolupráci so Spolkom priateľov letiska plánuje už budúcoročné Foto Safari a je naklonené túto akciu podstatne rozšíriť a umožniť fanúšikom letectva celodenný pobyt v areáli. To by podstatne zlepšilo šance na dobré fotky - premávka v čase konania tej tohtoročnej akcie nebola totiž zďaleka taká zaujímavá a svetelné podmienky tesne po obede mali od ideálneho stavu tiež ďaleko. 

Nechceme však kritizovať - je super vidieť že viedenské letisko má eminentný záujem o dobré vzťahy s kommunitou spotterov a snaží sa vymyslieť spôsoby akými by im vyšlo v ústrety. V súčasnosti napríklad stavia nové oplotenie pri západnej strane dráhy 34 a myslí aj na spotterov, ktorým podobne ako v Bratislave do plotu zabuduje foto diery. Novinkou budú tiež prehliadky najväčšieho dopravného lietadla - Airbusu 380 spoločnosti Emirates, ktorých sa bude môcť zúčastniť verejnosť už v priebehu tohoto roka.