Druhá najväčšia nemecká spoločnosť Air Berlin dnes bola donútená požiadať súd v Berlíne - Charlottenburgu o vyhlásenie insolvencie. Prevdádzka spoločnosti však má pokračovať bezo zmien, rovnako ako aj prebiehajúca reštrukturalizácia spoločnosti.

 

Dôvodom na vyhlásenie insolvencie je rozhodnutie spoločnosti Etihad okamžite zastaviť ďalšie financovanie Air Berlinu a neposkytnúť finančné prostriedky na vykrytie strát. Etihad k takémuto kroku rozhodol na základe analýz, z ktorých vychádza, že Air Berlin nebude schopný ani po ukončení reštrukturalizácie dosiahnuť zisk. 

 

Dopravca síce uisťuje, že prevádzka spoločnosti pokračuje bezo zmien, no bez financii od Etihadu sa musí poobzerať po iných zdrojoch financii. Jednou z možnosti je, že preklenovací úver poskytne Air Berlinu nemeckýá štát - podľa predbežných informácii by sa malo jednať o 150 miliónov EUR. Vzhľadom k tomu že straty Air Berlinu dosiahli za posledný finančný rok takmer 800 mil. EUR, je na prvý pohľad jasné, že dlho nevydrží. Nie je pritom garantované ani to, že dopravca bude napriek tomu schopný udržať prevádzku v plánovanom rozsahu a cestujúci musia rátať s komplikáciami, ktoré môžu nastať ak sa niektorí z dodávateľov rozhodnú ukončiť poskytovanie svojich služieb.

 

Náhle rozhodnutie arabského akcionára však môže spôsobiť problémy aj ďalším dopravcom zo skupiny Lufthansa - Eurowings či Austrian Airlines si v súčsnosti prenajímajú niektoré lietadlá práve od spoločnosti Air Berlin. V rámci reštrukturalizácie totiž Air Berlin zrušil desiatky liniek a pre značnú časť flotily nemal využitie. Lufthansa preto bude musieť túto situáciu urgentne riešiť a nemecké média špekulujú, že odkúpi časť Air Berlinu ktorá prenajíma tieto lietadlá.

 

Podobným spôsobom ako v Air Berlin pritom prednedávnom skončilo aj angažmá Etihadu v talianskej Alitalii. Aj tá v súčasnosti pokračuje v svojej prevádzke len vďaka preklenovaciemu úveru od talianskej vlády a jej osud je naďalej neistý.