Sága spoločnosti Lauda smeruje k šťastnému koncu. Zástupcovia rakúskej dcérskej spoločnosti Ryanairu dnes oznámili, že báza vo Viedni bude zachovaná s celkovo desiatimi lietadlami. Prvé lety by mali z viedenského letiska odštartovať už začiatkom júla.

Dohode predchádzali niekoľkomesačné rokovania s odborovými organizáciami, ktoré sa datujú ešte do minulého roka. Lauda totiž dlhodobo neuznával vedenie odborov a vykonával viaceré kroky, ktoré bránili ich zástupcom riadne vykonávať svoju činnosť. Tieto spory dokonca vyústili do viacerých žalôb z jednej či druhej strany. 

Situácia sa vyhrotila s príchodom pandémie Covid-19, kedy dlhodobo stratová spoločnosť musela zastaviť všetky lety. Pre neschopnosť vedenia následne prichádzalo k tragikomickým situáciám, kedy spoločnosť nezvládla správne podať žiadosť o "Kurzarbeit" pre svojich zamestnancov a tá bola úradmi práce zamietnutá. Zamestnancom bázy vo Viedni boli ponúknuté pracovné podmienky ktoré podľa vyjadrení rakúskych odborov znamenali zníženie príjmu pod hranicu chudoby. Keď odbory takýto návhr zmietli zo stola, prišli na rad rokovania, ktoré podľa odborov pripomínali skôr vydieranie. Lauda počas nich hrozil zrušením bázy vo Viedni, pokiaľ odbory nepríjmu dohodu do 24 hodín a dokonca časť flotily z Viedne preletel na letisko v Stanstede. Lety z Viedne mal namiesto nich prevádzkovať Ryanair sám alebo prostredníctvom poľskej pobočky Buzz. Situácia zašla tak ďaleko, že vedenie spoločnosti Lauda zamestnancom zaslala e-mailom oznámenie že nemá financie na výplatu miezd.

K finálnej dohode medzi odbormi, rakúskou obchodnou komorou a vedením spoločnosti Lauda došlo po výraznom zlepšení podmienok pre zamestnancov. Minimálne platy palubného personálu sa oproti prvotnému návrhu zvýšili o 44%, platy pilotov o 18%. Zároveň boli z kolektívnej zmluvy vyňaté podmienky, ktoré očividne odporovali rakúskemu zákonníku práce. Dohodu následne cez víkend schválila väčšina pilotov a palubného personálu. Kolektívna zmluva v súčasnej podobe je platná do roku 2023.

Napriek dohode však príde k redukciám v počte letov ako aj k prepúšťaniu zamestnancov. Dotknúť by sa to malo primárne zamestnancov, ktorí nesúhlasili s novou kolektívnou zmluvou. Bližšie detaily o počtoch zamestnancov, ktorí budú prepustení dopravca neoznámil.