Nemecká letecká spoločnosť Air Berlin plánuje výrazne obmedziť počet letov z nemeckých letísk do Viedne. V rezervačných systémoch už bol uzavretý predaj na niektoré z týchto spojení. Konkrétne by sa jednalo o zrušenie dvoch denných letov z Viedne do Hamburgu, dvoch do Dusseldorfu, jedného do Berlínu a Hannoveru.  

 

 

Air Berlin sa už dlhšiu dobu potáca v problémoch a generuje vysoké straty. V posledných rokoch prežíva len vďaka financiám, ktoré dostáva od Etihad Airways, ktoré sú najväčším akcionárom tejto nemeckej spoločnosti. Etihad v súčasnosti už má obmedzené možnosti ďalej navyšovať svoj podiel v tejto nemeckej spoločnosti a musí financovať prevádzku Air Berlinu inými spôsobmi. Aj vzhľadom k tomu však Air Berlin čelí ostrej kritike a vyšetrovaniu zo strany nemeckého dopravného úradu LBA. Už počas platnosti tohtoročného zimného letového poriadku hrozilo, že LBA nepovolí code-share medzi Air Berlin a Etihadom, nakoniec ho však schválil.

 

Air Berlin tak čelí zvýšenému tlaku zlepšiť svoje hospodárske výsledky. CEO spoločnosti Stefan Pichler už mal viac krát prezentovať stratégiu, ktorou chce dostať Air Berlin späť do čiernych čísiel, no doteraz táto nebola prezentovaná hlavne kvôli nezhode s Etihad Airways. Pichlerov je údajne založený na výraznej redukcií letov (a flotily), pričom práve rozsiahla sieť letov ktoré feedujú hub v Dusseldorfe je zaujímavá pre Etihad Airways.