Po teroristických útokoch na bruselské letisko Zaventem a stanicu metra, pri ktorých zahynulo 35 ľudí, sa začalo diskutovať o sprísnení bezpečnostných kontrol na vyše 800 letiskách v rámci EU. O tejto téme jednala skupina expertov pri Európskej komisii pre bezpečnosť v civilnom letectve (AVSEC) na svojom zasadaní 31. marca.

 

Jedným z navrhovaných riešení bolo zaviesť kontroly pri vstupe do letištných terminálov tak, ako ich zaviedlo napr. letisko Bratislava. Takéto kontroly zaviedlo napríklad aj Rusko po bombovom útoku v roku 2011.

 

Európska komisárka pre dopravu Violeta Bulc po stretnutí expertnej skupiny takéto plány vyvrátila a potvrdila, že Európska únia neplánuje v súčasnosti žiadne nové bezpečnostné opatrenia. Komisia expertov sa totiž vyjadrila vyslovene proti zavedeniu kontrol pred vstupom do terminálov. Namiesto toho navrhuje zvážiť primerané a dobre premyslené bezpečnostné opatrenia, ktoré budú založené primárne na zhodnotení reálneho rizika pre dané letisko.

 

"Princíp proporcionality je správny spôsob ako si vziať z týchto udalostí ponaučenie, pretože to je to na čom nám záleží. Samozrejme nechceme aby sa podobné útoky opakovali, ale zároveň chceme otvorené dopravné systémy. Aj preto sa prikláňame k primeraným riešeniam a nie k riešeniam založeným na prehnaných reakciách." dodal Jakub Adamowicz, hovorca komisárky Bulc.

 

Rozhodnutie EU privítalo aj združenie nemeckých letísk ADV. "V súlade s odporúčaním expertnej skupiny pre bezpečnosť chceme zaviesť inteligentné opatrenia ktoré bezpečnosť reálne zvýšia. K tomu patrí napríklad koncept dôveryhodného cestujúceho (Trusted Traveler concept) a zvýšené monitorovanie cestujúcich špeciálne vyškoleným personálom. Týmto spôsobom budeme vedieť efektívne oddeliť cestujúcich s podozrivým správaním, nervóznymi reakciami či nezvyčajným pohybom po termináli a tých, ktorí prešli bezpečnostnými previerkami. Tým naopak umožníme rýchlejší prechod cez bezpečnostnú kontrolu prostredníctvom zrýchlenej kontroly (tzv. Fast lane)" vysvetlil Ralph Beisel, riaditeľ združenia ADV.