"Tati, raz budem pilotom!". Takúto vetu vysloví v živote veľa chlapcov, keď prvý krát zbadajú na oblohe lietadlo, alebo sa v ňom prvý krát vezú na dovolenku. Mnohých to relatívne rýchlo prejde, keď zbadajú na stavbe báger alebo sa odvezú električkou, pričom sa na chvíľku zmení aj ich vysnené budúce povolanie. U niektorých však tento sen pretrvá až do dospelosti.

Nie každému sa sen sedieť raz v cockpite lietadla splní. Tí vytrvalejší a šťastnejší sa jedného dňa pilotmi naozaj stanú. My menej vytrvalejší a šťastnejší však poväčšinou ostaneme s nohami pevne na zemi a do cockpitu lietadla nazrieme len zriedkavo. O to viac ma preto začiatkom júna prekvapil  telefonát s výnimočnou ponukou - Chceš si zalietať na Airbuse?

Napriek tomu že môj sen stať sa raz pilotom sa rozplynul už pred mnohými rokmi, tak lietaniu aspoň v tej virtuálnej podobe sa venujem dodnes. Prvý letový simulátor som hral ešte na 8-bitovom Atari 130XE - bol ním Solo Flight od spoločnosti Microprose. S príchodom PC prišiel aj slávny Flight simulator a priniesol omnoho realistickejší zážitok z lietania.  S novými verziami prichádzali rôzne vylepšenia, lepšia grafika, realistické správanie lietadiel, dynamické počasie či scenéria. Posledná verzia Flight Simulator X priniesla nateraz najrealistickejší a najzábavnejší simulátor aký kedy existoval (bohužiaľ nateraz aj posledný).

 

http://www.youtube.com/watch?v=E24K2UQrzp0

 

No napriek stále novším verziám MS Flight Simulátoru sa zážitok z lietania za počítačom nikdy nevyrovná realite. Veď v lietadle nikto neťuká do klávesnice alebo nebehá s mišou po obrazovke. Napriek rôznym joystickom, ktoré si môžeme kúpiť sa doma nikdy nepriblížime komplexite ovládacích prvkov moderného dopravného lietadla. Kto by sa tak netešil na možnosť sadnúť si do reálneho cockpitu?

V dohodnutý deň vyrážame teda smerom do Viedne a blížime sa k schwechatskému letisku. Že niečo nie je tak ako má byť mi začne byť jasné keď neodbočíme na Schwechat ale pokračujeme ďalej do Viedne, pričom zaparkujeme až na Schoengasse v druhom viedenskom obvode. V nenápadnej administratívnej budove sa nachádza cieľ našej cesty - spoločnosť Viennaflight.

Na recepcii nás víta pán Gerhard Lück, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti. Pri prechádzke cez firemné priestory vysvetľuje históriu vzniku spoločnosti a svoju vlastnú cestu za lietaním, od ktorého ho nakoniec delili 2 percentá v psychologických testoch rakúskeho vojenského letectva. Ale ako som už na začiatku písal, tí vytrvalejší sa svojho sna len tak ľahko nevzdávajú a pán Lück medzi nich určite patrí. Ak už nemohol lietať na reálnom lietadle, tak chcel mať aspoň reálny zážitok z lietania virtuálneho. Z tohto nápadu vznikla spoločnosť Viennaflight, ktorá presne takýto zážitok poskytuje. V jej priestoroch totiž nájdeme dva simulátory - jeden na Airbus A320 a druhý na vrtuľník Bell 206 JetRanger. A práve na tom prvom spomínanom som si mohol zalietať.

Pred nami sa otvárajú dvere do jednej z vedľajších miestností a my sa ocitáme v reálnom cockpite Airbusu A320. Všetko je v ňom presne také ako v reálnom lietadle, dokonca aj môj co-pilot na dnešnom lete je reálny pilot na tomto type. Práve po jeho krátkej inštruktáži sa môže náš let začať a na moju žiadosť bude smerovať zo Schwechatu do Bratislavy. Prichádza push-back a my si prechádzame pre-flight checklist, čo pre mňa znamená zorientovať sa v spleti gombíkov, tlačítiek a páčok, ktoré je nutné prepnúť do správnej polohy.  Až následne zvyšujem otáčky a pomaly rolujeme k dráhe 29. Dostávame povolenie na vzlet a môj co-pilot hlási najprv "V1" a následne "Rotate" čo je jasný znak toho že je čas pritiahnuť "knipel" k sebe a s Airbusom sa odlepiť od dráhy. Všetko prebieha tak, ako v reálnom lietadle, od ovládania lietadla až po komunikáciu posádky.  ILS priblíženie na dráhu 31 a samotné pristátie je zážitok sám o sebe a možno až vtedy si človek uvedomí, čo všetko musí pilot zvládať pri každom lete. Pritom naše simulované pristátie bolo za pekného počasia a s plne funkčným lietadlom. Ak sa chcete naozaj zapotiť, tak si môžete vrtochy počasia ako aj technické problémy nasimulovať.

Pocit z letu je naozaj asi najreálnejší aký môže "nepilot" zažiť bez toho aby investoval desiatky tisíc EUR do výcviku. Na druhej strane aj tento realizmus má svoju cenu - cena takéhoto simulátoru sa blíži k sume 150 000 EUR. Takže by sa dalo povedať - don't try this at home. Pokiaľ si chcete svoje schopnosti na takomto simulátore vyskúšať, tak stačí využiť práve služby Viennaflight kde si môžete simulátor prenajať za podstatne menšiu sumu. Cenník a bližšie podrobnosti nájdete na stránke spoločnosti www.viennaflight.at . Vrelo odporúčame!