To, že Ryanair už dlhšie prejavuje záujem o lety z Viedne je všeobecne známe, no táto snaha dlhodobo stroskotáva na podmienkach ktoré je ochotné viedenské letisko poskytnúť najväčšiemu nízkonákladovému dopravcovi v Európe. Ten tak doteraz obmedzil svoje aktivity v Rakúsku na občasné tlačové konferencie, na ktorých sa poväčšinou posťažoval, že lietať do Viedne by síce dopravca chcel, no pre príliš vysoké ceny nemôže. Už čoskoro by sa však situácia mohla zmeniť.

 

Podľa našich informácii zo zdrojov blízkych dopravcovi sa možnosť začať lietať aj z Viedne v Ryanairi veľmi reálne zvažuje. Svedčí o tom aj minulomesačná návšteva delegácie Ryanairu, ktorá 8. Septembra navštívila viedenské letisko. Presné detaily z jednaní zatiaľ nie sú známe, no očakávame že dopravca by mohol zvažovať do Viedne lietať z viacerých nemeckých letísk. Ryanair síce prevádzkuje linku z Berlína do Bratislavy, no táto podľa našich informácií zaostáva za očakávaniami dopravcu - lietadlá síce lietajú relatívne plné, no darí sa to len za cenu výrazne nižšieho yieldu. Linka totiž len ťažko konkuruje priamym letom medzi Viedňou a Berlínom, ktorých frekvencia je výrazne vyššia ako pri letoch z Bratislavy. Zaujímavé by pre dopravcu mohli byť aj lety do niektorých prímorských destinácií, kde by mohol výrazne konkurovať Austrianu či skupine Air Berlin a jej dcérskej spoločnosti Niki. 

 

Aký vplyv by mali lety Ryanairu z Viedne na lety z Bratislavy je pritom otázne. Doterajšia prax ukázala, že dopravca ktorý lietal z Viedne aj z Bratislavy na takúto aktivitu doplatil a skôr či neskôr sa z jedného letiska stiahol. Pre letisko v Bratislave by tak príchod Ryanairu do Viedne mohol znamenať výrazný problém a s najväčšou pravdepodobnosťou by to znamenalo spomalenie rastu či dokonca pokles počtu letov a s tým aj cestujúcich. S nadšením by sa na príchod Ryanairu do Viedne nepozerali ani v Austrian Airlines či Niki. 

 

Či sa tieto plány teda naozaj stanú realitou je otázne, no podľa našich informácií by sa v prípade pozitívnych výsledkov rokovaní mohol Ryanair ukázať vo Viedni v priebehu roka 2017.