Aj keď definitívne rozhodnutie o osude Air Berlinu má byť oznámené až budúci pondelok, podľa viacerých zdrojov sa už dnes veriteľský výbor rozhodol o tom ktoré ponuky akceptuje. Podľa zatiaľ neoficiálnych informácii tak najväčšiu časť získa nemecká Lufthansa.

 

Celkovo dostal správca konkurznej podstaty až 15 ponúk na kúpu spoločnosti. Dvaja záujemci mali záujem o kúpu celej spoločnosti, no tieto ponuky boli označené ako nedostatočné. Zvyšných 13 záujemcov prejavilo záujem o časti prevádzky insolventného dopravcu. Najväčšiu časť získa konzern Lufthansa Group, ktorý si už v súčasnosti prenajíma od Air Berlinu 38 lietadiel aj s posádkami. K týmto má pribudnúť ďalších 30 lietadiel typu A320/319. Naopak, diaľkovú flotilu v podobe Airbusov A330 Lufthansa nechce prebrať.

 

Časť flotily, personálu a hlavne slotov na viacerých letiskách by mal získať EasyJet, ktorý má záujem o rozšírenie svojej siete liniek v Nemecku. Dopravca síce potvrdil že podal oficiálnu ponuku na časť Air Berlinu, no neuviedol žiadne ďalšie detaily.

 

Zaujímavá transakcia sa odohrá podľa všetkého s rakúskou dcérskou spoločnosťou Niki. Tú založil pôvodne Niki Lauda, no následne ju predal Air Berlinu. O opätovnú kúpu Nikiho Lauda prejavil eminentný záujem a ponuku o kúpu podal spoločne s nemeckou spoločnosťou Condor ktorá patrí do skupiny Thomas Cook. Podľa niektorých zdrojov tak Niki poputuje opäť do rúk Laudu, no niektoré zdroje uvádzajú že Nikiho získa tiež Lufthansa. 

 

Očakáva sa že transakcie by sa mali uzavrieť postupne do konca roka, aj keď predaj Lufthanse bude s najväčšou pravdepodobnosťou musieť schváliť ešte nemecký protimonopolný úrad. Očakáva sa však že Air Berlin ako značka zmizne z oblohy ešte pred koncom roka.