Ešte pred prvým komerčným letom spoločnosti Laudamotion prichádza k ďalšiemu prekvapivému kroku, kedy v ňom írsky nízkonákladový dopravca Ryanair kupuje takmer 25% podiel.

Ryanair pritom chce tento podiel časom navýšiť až na 75%, tento krok však musia schváliť aj protimonopolné úrady Rakúska a Európskej únie. Ryanair za kúpu podielu zaplatí cca 50 mil. EUR a ďalších 50 mil. EUR vloží do spoločnosti počas prvého roku prevádzky na pokrytie nákladov spojených so začiatkom prevádzky. 

Ryanair rovnako poskytne novej rakúskej spoločnosti aj ďalšiu podporu v oblasti manažmentu a zabezpečí tiež wet-lease šiestich lietadiel, ktoré by mali umožniť rozšíriť flotilu dopravcu na avizovaných 21 lietadiel. Napriek tomu že Ryanair prevádzkuje flotilu čisto z lietadiel Boeing 737, bude Laudamotion prevádzkovať naďalej len lietadlá z dielne Airbusu a celkovo by mal počet prevádzkovaných lietadiel na 30 v horizonte troch rokov. Dopravca plánuje že rovnako v tomto horizonte začne prevádzkovať svoje linky so ziskom.

Ako na vstup Ryanairu bude reagovať najväčší domáci hráč na rakúskom trhu - Austrian Airlines či ostatné spoločnosti zo skupiny Lufthansa Group nie je zatiaľ jasné. Spoločnosť Laudamotion mala pritom časť svojej flotily prevádzkovať práve pre dcérsky spoločnosti Lufthansy, no po vstupe Ryanairu sa môže od týchto zmluv upustiť. 

Rovnako otázne je pritom ako bude ďalej postupovať Ryanair - ešte pred týždňom sa hovorilo o vstupe dopravcu na viedenské letisko v horizonte 12-18 mesiacov. Po vstupe do Laudamotion však môže Ryanair od tohoto kroku ustúpiť a môže sa koncentrovať na svoj rast v Bratislave, pričom boj o klienta vo Viedni nechá práve na svoju rakúsku odnož.