Najstaršia cestovná kancelária na svete, britský Thomas Cook, po viac ako 178 rokoch dnes musela ohlásiť s okamžitou platnosťou ukončenie svojej prevádzky. S okamžitou platnosťou zastavila predaj leteniek, zájazdov ako aj všetky lety svojej leteckej spoločnosti Thomas Cook UK. Lety ukončujú aj niektoré jeho dcérske spoločnosti.

 

Britský touroperátor k tomuto kroku musel pristúpiť po tom, čo sa s veriteľmi nedohodol na riadenej reštrukturalizácii spoločnosti. Bankrot ovplyvní približne 150 tisíc britckých dovolenkárov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v zahraničí a Thomas Cook ich už neprepraví späť do vlasti. Britské úrady však s okamžitou účinnosťou začali organizovať náhradné lety s inými leteckými spoločnosťami, ktoré cestujúcich prepravia do Veľkej británie v najbližších dňoch. Krach zároveň skomplikuje dovolenku stovkám tisícom dovolenkárov, ktorí ju mali u touroperátora zakúpenú. 

O prácu zároveň príde približne 22 000 zamestnancov britského koncernu. Zatiaľ nie je jasné ako jeho krach ovplyvní ďalšie pobočky v zahraničí. Ku koncernu patria letecké spoločnosti Thomas Cook Belgium, Thomas Cook Scandinavia, Thomas Cook Balearics ako aj nemecký Condor. Condor na svojej webovej stránke zverejnil informáciu, že lety Condoru ním nie sú ovplyvnené a budú realizované podľa platného letového poriadku. Lety Thomas Cook Scandinavia sú s okamžitou platnosťou zrušené a dopravca potvrdil že smeruje do likvidácie. 

Cestovné kancelárie v poslednom období zažívajú ťažké obdobie a hlavne s koncom letnej sezóny sa dostávajú do vážnych problémov s likviditou. Thomas Cook bol najväčší touroperátor vo Veľkej Británii a jeho podiel na trhu bol v minulom roku cca 43%. Krach Thomas Cooku však môže výrazne pomôcť ostatným hráčom na trhu a to hlavne spoločnosti Norwegian, ktorá sa rovnako zmieta vo veľkých finančných problémoch.