Kvôli epidémii koronavíru sa stále viac krajín uchyluje k extrémnym obmedzeniam pohybu ľudí. Po tom čo všetky lety zo zahraničia zastavil Izrael sa k podobnému kroku rozhodli Spojené štáty americké.

 

Prezident Trump vo večernom príhovore oznámil, že od piatku 13. marca zakáže vstup na svoje územie akémukoľvek cudzincovi, ktorý sa počas 14 dní pred príletom do USA zdržiaval na území ktoréhokoľvek štátu Schengenskej zóny. V praxi to znamená zrušenie všetkých letov medzi týmito krajinami a USA. Opatrenie bude v platnosti 30 dní až do 12. apríla, no je možné a vysoko pravdepodobné, že sa predĺži.

Opatrenie sa nevzťahuje na Veľkú britániu, ktorej občania môžu naďalej cestovať do USA bez väčších obmedzení. Väčšina európskych dopravcov tak s najväčšou pravdepodobnosťou zruší lety do destinácii v USA. British Airways s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť výrazne zredukovať počty letov, nakoľko značnú časť cestujúcich do USA tvoria prestupný cestujúci práve z krajín Schengenskej zóny.

Prezident Trump je v USA pod veľkým tlakom, pričom jeho politický konkurenti považujú jeho doterajšie reakcie na šírenie vírusu za nedostatočné. Aj súčasné opatrenie sa nestretlo s pozitívnymi reakciami, pričom hlavný akciový index Dow Jones klesol po Trumpovom príhovore o 1400 bodov, pričom rovnakú stratu si pripísal už počas včerajšieho obchodovania na New Yorkskej burze cenných papierov.