Najväčší európsky regionálny dopravca FlyBe včera v nočných hodinách ukončil svoju prevádzku a smeruje do likvidácie. Oficiálnemu oznámeniu predchádzal chaos na viacerých letiskách vo Veľkej Británii, kde tisíce cestujúcich márne čakali na informácie o tom či ich let poletí alebo nie.

 

Viacero lietadiel však už večer bolo skonfiškovaných leasingovými spoločnosťami, iné nemohli odletieť nakoľko dodávatelia odmietli poskytnúť služby na faktúru. Dopravca sa pritom už dlhšiu dobu pohyboval na hrane bankrotu. Pred niekoľkými mesiacmi dokonca požiadal vládu o poskytnutie finančnej pomoci vo výške 100 miliónov libier, ktorú vláda najprv prisľúbila, no nakoniec po výmene zodpovedného ministra stiahla. Situácia sa výrazne zhoršila po tom, čo sa kvôli obavám z koronavírusu výrazne prepadol dopyt a spoločnosť nemala žiadne finančné rezervy, ktoré by jej umožnili túto krízu prežiť. Bez finančnej pomoci zo strany vlády by však krach FlyBe v tomto roku bol vysoko pravdepodobný.

FlyBe prevádzkoval flotilu 11 Embraerov a 54 lietadiel Dash 8 Q400, s ktorou prevádzkoval primárne vnútroštátne ale aj zahraničné lety z Británie. Na vnútroštátnych letoch mal podiel 26% a po British Airways to bol druhý najväčší prepravca na vnútroštátnych linkách. Ročne celkovo prepravil takmer 10 miliónov cestujúcich. O prácu prišlo zároveň vyše 2200 zamestnancov.