Ryanair oznámil, že od 1. júla postupne obnovuje zo svojej bázy vo Viedni lety do 64 destinácii a pri tejto príležitosti sa šéf írskeho dopravcu Michael O´Leary pustil do kritiky regulácie cien leteniek ktoré nedávno oznámila rakúska vláda. Nemenovaný rakúsky minister je podľa neho jednoducho blázon.

O´Leary sa takto o bližšie nemenovanom rakúskom ministrovi vyjadril v tlačovej správe ktorú dopravca poslal pri príležitosti obnovenie letov z viedenskej bázy Ryanairu. Ceny leteniek do väčšiny destinácii ktoré Ryanair po obnovení letov ponúkne, totiž začínajú naďalej na úrovni od 9,99 EUR, čo je výrazne pod hodnotou 40 EUR ktorú chce zaviesť rakúska vláda.

O´Leary ďalej vyzýva cestujúcich aby si letenky za 9,99 EUR kúpili predtým, než sa "nejaký zbláznený rakúsky minister" pokúsi donútiť cestujúcich z a do Viedne platiť za letenky 40 EUR. Ryanair podla neho bude bojovať proti ilegálnym snahám rakúskej vlády donútiť cestujúcich platiť vyššie letenky. Zároveň skritizoval štátnu pomoc pre Austrian Airlines a vyzdvihol, že ich letenky nie sú dotované štátom. Samozrejme - O´Leary zabudol spomenúť to,  že aj Ryanair získal pomoc v hodnote 730 miliónov od britskej vlády a teda úplne bez štátnej pomoci tie letenky predsa len nebudú.

Pripravovaná regulácie cien, ktorou chce rakúska vláda zamedziť dupovaniu cien leteniek má zvýšiť ich minimálnu cenu na úroveň letiskových poplatkov, čo v prípade viedenského letiska predstavuje cca 40 EUR. Ryanair by tak stratil možnosť propagovať ceny leteniek pod touto úrovňou a zároveň možnosť stimulovať dopyt pre svoje lety. Mnohé z nich pritom sú v priamej konkurencii s letmi maďarského Wizzaiu či domáceho Austrianu, ktorý si nemôže pre vysoké náklady dovoliť dotovať ceny leteniek.

Presný termín, od kedy by regulácia mala platiť zatiaľ nie je známy, no O´Leary sa už dopredu vyjadril, že proti takejto regulácii podnikne írsky dopravca právne kroky.