Letná charterová sezóna 2012 je predo dvermi a tak vám ako už je zvykom prinášame prehľad destinácií a dopravcov, ktorí by mali obohatiť ponuku letov z bratislavského letiska. Pre slovenský charterový trh je typické, že cesty za dovolenkami sú sústredené do krátkej letnej sezóny, ktorá sa do vyšších obrátok rozbieha až v júni, hoci niektoré lety do teplejších destinácií lietajú po dlhšiu časť roka prípadne celoročne, predovšetkým Egypt.

Najväčšími hráčmi by tento rok mali byť Travel Service Airlines Slovakia a Sayegh Aviation Europe (dba Sam Air). Plány dopravcov počítajú s umiestnením až 4 lietadiel u každého z nich na charterové lety, toto číslo sa samozrejme môže korigovať podľa predajnosti jednotlivých zájazdov u touroperátorov. Tu si treba uvedomiť, že pestrosť a ponuka charterových letov nie je ani vecou letiska ani leteckých spoločností, sú to cestovné kancelárie, ktoré svojimi kontraktami diktujú, do ktorých destinácií a ako často sa bude lietať. Mnohé lety majú charakter opčných letov, ktoré potom cestovné kancelárie podľa potreby rušia alebo aj pridávajú. V minuloročnej sezóne lietali slovenskí dovolenkári z Bratislavy šiestimi bázovanými lietadlami, uvidíme, ako sa prejaví optimalizácia kontraktov zo strany touroperátorov na skutočnom stave tohtoročnej sezóny.

Travel Service Airlines Slovakia ponúka predovšetkým tradičné dovolenkové destinácie, pričom neohrozenou jednotkou aj tento rok bude turecká Antalya. V momentálnom plánovaní sú dni, kedy sú plánované aj 4 odlety do tejto destinácie tesne po sebe. Okrem Antalye by v Turecku mali nalietavať aj Dalamán a Bodrum, avšak iba v jednotlivých prípadoch. Ďalšou masovou destináciou bude Egypt, kde dominuje destinácia Hurghada, v jednotlivých prípadoch doplnená Tabou a Marsou Alam. Výrazné posilnenie sa očakáva smerom do Španielska, kde by okrem tradičných destinácií Palma de Mallorca, Ibiza, Menorka, Almeria a Malaga mala pribudnúť ako novinka Sevilla. V neďalekom Portugalsku sa okrem minuloročného Fara (vlani lietalo Sirocco Aviation) bude lietať aj Funchal na ostrove Madeira. V ponuke však toto leto nie sú žiadne lety na Kanárske ostrovy. Relatívne bohatá je aj ponuka do Grécka, ktorá však zďaleka nedosahuje svoj podiel z 90.rokov, lietať by sa mali Rhodos, Heraklion, Kos, Patras/Araxos, Zakynthos, Korfu a na Cypre Larnaka. Návrat k vyšším počtom by po minuloročnom prepade (spôsobenom revolúciou v krajine a vojnou v neďalekej Líbyi) malo zaznamenať Tunisko s letmi do Monastiru, Tabarky, Tunisu a na ostrov Djerba. Stále väčšej obľube obyvateľstva zodpovedá každým rokom sa rozširujúca ponuka letov do Bulharska, so silne dominujúcim Burgasom a iba okrajovou Varnou. Talianske destinácie Palermo, Cagliari a Lamezia Terme dopĺňa ostrov Malta. Chýbať nebude (okrem pravidelného letu) aj pravidelný charter do Tel Avivu.

Úplnou novinkou tohtoročnej letnej sezóny sú však dve trochu exotickejšie destinácie, do ktorých bude lietať Travel Service. Okrem už medializovaného Dubaja nedávno do ponuky pribudla aj keňská Mombasa, kam by sa malo lietať s medzipristátím v Hurghade. Dvojicu dopĺňa už tradičná Boa Vista na Kapverdských ostrovoch. Takéto destinácie sú určite tak trochu senzáciou pre inak dosť konzervatívny slovenský trh a treba veriť, že si získajú obľubu u dovolenkárov a stanú sa štandardnou súčasťou letového poriadku z Bratislavy.

Bohatú ponuku letov z Bratislavy má v pláne aj Sayegh Aviation Europe (Sam Air), pričom trendy sú totožné ako u Travel Service. Najviac dominuje Turecko s Antalyou a jedným letom do Izmiru, za ním nasleduje Egypt (destinácie Hurghada, Taba, Marsa Alam a Sharm-el-Sheikh). Bohatá je aj ponuka letov do Burgasu a vysoký podiel u Sam Airu majú lety do Grécka. Nalietavať by mali Rhodos, Heraklion, Kos, Kefalliniu, Karpathos, Kavalu, Zakynthos, Patras/Araxos a Korfu. Nasleduje Tunisko s Monastirom a Djerbou. V Maroku majú okrem Oujdy v ponuke aj Agadir. Ponuku uzatvárajú jednotlivé série letov do portugalského Fara, na ostrov Mallorca a do talianskej Lamezie Terme. Podobne ako Travel Service, aj Sam Air ponúka lety aj z ďalších slovenských letísk a navyše aj z Budapešti. Oproti minuloročnej sezóne by mal dopravca zaznamenať najväčší nárast podielu na slovenskom charterovom trhu.

Danube Wings sa sústreďuje predovšetkým na pravidelné lety, vrátane sezónnych letov do Chorvátska ako aj lietanie v zahraničí a príležitostné charterové lety a ich jedinou pravidelnou charterovou destináciou bude talianske Salerno, a to do začiatku augusta.

Zo zahraničných dopravcov pôjde všetko o „starých známych“ z bratislavského letiska. Bulgarian Air Charter ponúka Burgas a v malej miere aj Varnu, Nouvelair Monastir a Djerbu a turecký Sky Airlines okrem mimosezónnych letov na trase Antalya-Bratislava-Istanbul aj štandardné dovolenkové lety do Antalye. Výrazný nárast v počte letov oproti roku 2011 by mal zaznamenať Tunisair, ktorý okrem Monastiru a Tabarky má zazmluvnené aj lety na Djerbu a do Enfidhy. Otázna zatiaľ ostáva účasť dopravcov z Egypta, vzhľadom na pokles dopytu po dovolenkách v tejto krajine možno nebude lietať žiaden z miestnych dopravcov, hovorí sa však o možných letoch Nesma Airlines.

Letná dovolenková sezóna sa teda ukazuje byť opäť bohatá a výrazne navýši počty letov z Bratislavy. Vďaka otvoreniu druhej časti nového terminálu začiatkom leta bude letisko môcť cestujúcim ponúknuť aj vyššiu kvalitu poskytovaných služieb a pohodlie.