Bratislavské letisko v júni obslúžilo celkovo 167 430 cestujúcich, čo je o 135 cestujúcich menej ako v rovnakom období roku 2015. Letisko tak ukončilo niekoľkomesačnú sériu kedy bolo schopné výrazne rásť. Júnový výsledok je pritom dosť prekvapivý - očakávalo sa síce spomalenie rastu na úroveň 5-7%, no úplné zastavenie rastu nebolo očakávané aj vďaka viacerým linkám ktoré minulý rok v júni ešte nelietali a aj vďaka relatívne vysokému počtu letov na EURO 2016. Mierne negatívne sa vyvíjal aj počet pohybov (-1%) a prepraveného nákladu (-2%).

 

Vedenie letiska za nulovým výsledkom vidí primárne geopolitickú situáciu, ktorá má vplyv na vôľu Slovákov cestovať na dovolenky do zahraničia. To by však znamenalo, že s podobným nulovým či dokonca mierne negatívnym výsledkom treba rátať aj počas júla, augusta a za určitých okoľností aj v septembri. Letisko pritom zároveň skorigovalo svoj odhad na celkový počet cestujúcich na 1,8 milióna - začiatkom roka ešte vedenie optimisticky odhadovalo číslo blízko 2 miliónov.

 

Napriek zastaveniu rastu sa môže bratislavské letisko stále chváliť rýchlym rastom za prvý polrok 2016 na úrovni 22%, pri celkovom počte 717 633 cestujúcich. Pozitívny je aj počet pohybov s +9% a hmotnosť prepraveného nákladu na úrovni +10%. Či tieto čísla letisko udrží aj v druhom polroku je otázne, súčasný trend skôr nasvedčuje tomu, že to tak nebude. Nové linky síce už ohlásil Ryanair (Niš, Ovda, Leeds Bradford), no je to príliš málo na udržanie rýchleho tempa rastu. Druhý nízkonákladový hráč, maďarský Wizzair, zatiaľ okrem Skopje žiadnu ďalšiu destináciu z Bratislavy neohlásil napriek tomu, že jeho prvá linka z Bratislavy je prekvapivo úspešná. Výrazne lepšie čísla má v súčasnosti už aj ruská Pobeda, no je málo pravdepodobné že u tohoto dopravcu príde k nejakému navyšovaniu kapacity oproti minulej zime. 

 

Uvidíme teda, či vedenie letiska má ešte na tento rok v rukáve schované nejaké esá v podobe nových liniek či dokonca dopravcov, no ak áno, je najvyšší čas vyložiť karty na stôl.

 

Mesačný prehľad počtu cestujúcich 

 

{AimyChartsMonth} view:test3 {/AimyChartsMonth}