Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa v piatok večer na bratislavskom letisku dočkal nepríjemného prekvapenia. Po tom, čo ho hrubo atakovali predstavitelia súčasnej vládnej koalície ohľadne jeho letov z Bratislavy do Popradu, už nemôže využívať letku Ministerstva vnútra. Tá síce disponuje dostatočným počtom lietadiel, no po zásahu ministerstva vnútra už tieto Andrej Kiska nebude môcť využívať. A to ešte nebola najhoršia správa pre nášho prezidenta.

 

Napriek tomu že mal platnú letenku, odmietol mu Letecký útvar vyplatiť kompenzáciu za zrušený let v zmysle smernice EÚ číslo CE 261/2004. Naopak, po príchode Ministra vnútra musel Kiska chtiac nechtiac na mieste zaplatiť náklady za svoje lety vládnym špeciálom za posledné 3 roky. Prezident tak ostal bez jediného Eura na letisku a musel hľadať náhradný spôsob dopravy do Popradu.

 

"Vidíte ako som dopadol." posťažoval sa prezident. "Aj som rozmýšlal, že by som šiel do Popradu vlakom, veď sú zadarmo. Lenže - mám ešte len 54 rokov a tak sa na mňa táto výhoda nevzťahuje! Prekliaty Danko a jeho železnice!".  Prezident Kiska sa následne odobral k vzletovej a pristávacej dráhe kde sa sporo odetý vo flanelovej košeli, ktorú mu dali cestujúci Ryanairu, snažil stopnúť lietadlo smerujúce do Popradu.  Bohužiaľ do dnešného rána zatiaľ žiadne lietadlo týmto smerom neodletelo.

 

"Je to neakceptovateľné, je to vec princípu!" - ohradil sa R. Kaliňák na našu otázku či to predsa len nebolo príliš kruté rozhodnutie zakázať prezidentovi využívať vládnu letku. "Už zo samotného názvu to vyplýva - vládna letka, vládny špeciál. Tam sa nič o nejakom prezidentovi nespomína! Jasne z toho vyplýva že tie lietadlá ktoré sme nakúpili za desiatky miliónov EUR patria len vláde. A ak ich zrovna vláda nepotrebuje, tak budú radšej stáť na kanáloch!" - dodal s beťárskym úsmevom minister počas toho čo reťazou priväzoval vládny Airbus k stožiaru.