Prepravné výkony na letisku v Bratislave v posledných rokoch prudko stúpajú. Tento trend nielen že bude pokračovať, ale očakáva sa že nárast cestujúcich sa v najbližších mesiacoch výrazne zrýchli. Môže za to aj skutočnosť, že konkurenčné letisko vo Viedni nemôže postaviť tretiu pristávaciu dráhu. To prinútilo kompetentných úradníkov na Ministerstve dopravy zamyslieť sa nad tým, ako bude tento nápor naše najväčšie letisko v budúcnosti zvládať.  Po zvážení všetkých faktov sa nakoniec na dnešnom zasadaní vlády rozhodlo, že jediným vhodným riešením je výstavba tretej vzletovej a prístávacej dráhy. Tú na včerajšom zasadaní vláda aj jednoznačne odsúhlasila. Detaily výstavby vám exkluzívne prinášame.

 

Ako už bolo medializované, nová dráha 13L/31R bude o 1500 metrov severovýchodne od tej súčasnej a bude sa nachádzať v tesnej blízkosti obce Ivanka pri Bratislave. Bude dlhá 4000 metrov a široká 60m, čo umožní vzlety a pristátia všetkých typov, vrátane Airbusu 380. V priestore, ktorý vznikne medzi dráhami bude vybudovaný nový medzinárodný terminál, čo umožní zabezpečiť komfort pre očakávaný nárast cestujúcich.

 

Plánovanie novej dráhy muselo vyriešiť viacero problémov. Pre blízkosť karpát by nebolo možné novú dráhu využívať pre pristátia v smere 13. Bolo preto rozhodnuté, že časť Malých karpát bude odstránená, aby sa umožnili aj ILS priblíženia na dráhu 13. V rámci toho budú odstránené aj mestské časti Rača a Vajnory, ktorých obyvatelia sa beztak sťažovali na hluk spôsobovaný tou súčasnou prevádzkou. Odstraňovaním bola bez výberového konania poverená spoločnosť Váhostav. Ako sa premiér Fico na včerajšom zasadaní vlády vyjadril - "Nikto nevie tunelovať tak, ako Váhostav!".

 

Súčasťou plánov je aj výstavba Hyperloopu, ktorého výstavbu vláda avizovala už minulý rok. Ten spojí letisko s bratislavskou Hlavnou šťanicou, komplexom Bonaparte a viedenským letiskom. S výstavbou sa začne okamžite a podľa plánov by mala byť dokončená v roku 2028 tak, aby bolo letisko pripravené na nápor cestujúcich spojený s organizáciou LOH 2028 o ktorých organizáciu sa vláda dnes taktiež rozhodla kandidovať.