Talianska Alitalia opätovne stojí pred krachom. Zamestnanci dlhodobo stratového talianskeho národného dopravcu totiť odmietli ozdravný plán vedenia, v ktorom boli navrhnuté viaceré nepopulárne opatrenia. V rámci nich malo spoločnosť opustiť až 1700 jej súčasných zamestnancov a časť zvyšných musela rátať so znižovaním platov či rušením viacerých sociálnych výhod. Proti hlasovalo až 67% zamestnancov dopravcu. 

 

 

Ten však bez realizácie týchto opatrení nemá šancu prežiť a jeho straty sa v posledných rokoch prehlbujú. Nezmenil na tom nič ani vstup Etihad Airways, ktoré od roku 2014 vlastnia 49% akcii dopravcu. Práve nevôľa zamestnancov pristúpiť na akýkoľvek návrh ozdravných opatrení spôsobila, že dopravca len za posledné roky vyprodukoval stratu až 1,8 miliardy EUR. Len za posledný kalendárny rok strata činila 460 mil. EUR. 

 

Na zajtrajšom valnom zhromaždení tak akcionári budú rozhodovať o tom, či a ako bude Alitalia schopná prevádzkovať pravidelné lety. Nevylučuje sa pritom ani insolvencia dopravcu, nakoľko akcionári nie sú pripravený poskytnúť spoločnosťi ďalšie financie, pokiaľ nebudú zamestnanci ochotní pristúpiť na ozdravný plán spoločnosti. Talianska vláda však v svojom dnešnom vyjadrení vylúčila akúkoľvek možnosť zoštátnenia či štátnej finančnej podpory pre dopravcu.