Po tom čo zamestnanci talianskej Alitalie minulý týždeň odmietli ozdravný plán vedenia, požiadali dnes zástupcovia dopravcu taliansky štát o nútenú správu. Týmto rozhodnutím dopravca priznal vážnu finančnú situáciu, ktorá sa vyhrotila po minuloročnej vysokej strate, ktorá dosiahla vyše 460 mil. EUR. Nútená správa sa považuje za poslednú šancu zachrániť Alitaliu. 

 

Podľa talianskych zákonov musí teraz štát vymenovať správcu, ktorý sa pokúsi talianskeho národného dopravcu zachrániť, no v prípade že to nebude možné, môže poslať spoločnosť do likvidácie. Jednou z ďalších alternatív ktorú môže správca zvážiť je predaj spoločnosti ako celku alebo jej častí. Vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu spoločnosti ako aj na odmietavé stanovisko odborov k akémukoľvek ozdravnému plánu je však predaj Alitalie ako celku považovaný za nereálny. Viaceré veľké spoločnosti ako napr. Lufthansa už vopred avizovali, že o vstup do Alitalie nemajú záujem. Predpokladá sa, že z prípadného krachu dopravcu by najviac profitoval Ryanair, ktorý je už v súčasnosti najväčším dopravcom na talianskom trhu s podielom 23%.

 

Na zváženie všetkých možností má správca 180 dní, no v prípade potreby môže požiadať o predĺženie lehoty o maximláne 90 dní. Počas tejto doby musí taliansky štát poskytnúť financie na zabezpečenie prevádzky spoločnosti - odhaduje sa, že Alitalia potrebuje na preklenutie tohoto obdobia cca 300-500 mil. EUR. Talianska vláda sa však už minulý týždeň vyjadrila, že nemieni poskytnúť žiadne finančné prostriedky na jej záchranu a neplánuje ani zoštátnenie dopravcu.