28. Apríla 2017 bolo na letisku v Zurichu verejnosti znovu sprístupené miesto známe ako Heligrill. Toto mimoriadne obľúbené miesto pre sledovanie prevádzky na letisku bolo zatvorené v októbri 2016 pre práce spojené s rozširovaním letištných plôch. Pomerne nepríjemná správa pre spotterov je, že známe diery v plote na objetív sú minulosťou. Naopak, novo postavený kopček je dostatočne vysoký na bezproblémové sledovanie prevádzky na letisku. 

 

Kopček sa nachádza v juhozápadnej časti letiska a ponúka dobrý výhľad na prevádzku na dráhach 16/34 a 10/28. Pre planespotting bude najvhodnejší v čase približne medzi 10:30 doobeda a západom slnka. Pri štandardnej konfigurácii je možné odfotiť „heavy“ vzlety z dráhy 16 na 200-300mm full frame. Menšie lietadlá (A320/B737) štartujúce z dráhy 28 sú pomerne ďaleko a je potrebných minimálne 500mm na full frame. Pri tejto vzdialenosti je však problém skôr heat haze. Pristátia na dráhu 14 je možné zazrieť v diaľke medzi stromami.

 


V súčasnej dobe ešte prebiehajú práce, ktorých výsledkom by mali byť 2 nové parkovacie stojánky a tak sa okrem lietadla môže v hľadáčiku objaviť aj báger či domiešavač.

 

Edelweiss Air Airbus A340-300 HB-JMGOman Air Boeing 787-9 A4O-SD


Ako samotný názov miesta „Heligrill“ napovedá, existuje tu aj malý bufet situovaný vo vrtulníku MI8. Miesto je dobre prístupné verejnou dopravou (asi 15 minút chôdze od zastávky autobusu). Parkovanie na mieste je taktiež možné a to popri ceste vedúcej k Heligrill-u. Toalety s tečúcou vodou sú k dispozícii.