Rast počtu cestujúcich na bratislavskom letisku počas prvých piatich mesiacov výrazne zaostal za očakávaniami. Počet cestujúcich za toto obdobie totiž v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol len o chabých 0,3%, čo predstavuje nárast len o cca 1750 cestujúcich (celkovo 550 198 cestujúich). V období, kedy sa letectvu darí a všetky okolité letiská zaznamenávajú výrazný nárast (napr. Viedeň +6,7%, Praha +21,7%, Budapešť +14,6%) sa čísla za prvých 5 mesiacov nedajú hodnotiť pozitívne. 

 

Až júnové čísla prinášajú mierne optimistickejší pohľad, keď vďaka silnému začiatku letnej chartrovej sezóny dosiahlo letisko najlepší výsledok od roku 2008. Celkovo služby letiska využilo v júni 187 363 cestujúcich čo predstavuje nárast o 12%. Počet letov sa v júni zvýšil len o 1%, čo svedčí v prvom rade o výrazne vyššom vyťažení lietadiel. Aj vďaka silnému júnu sa podarilo letisku mierne zlepšiť štatistické údaje, kedy za prvých 6 mesiacov vzrástol počet cestujúcich o 3% na 735 795. 

 

"Očakávame, že počas letnej sezóny vybaví letisko viac ako 500-tisíc cestujúcich, čo bude predstavovať nárast až o 30 % v porovnaní s vlaňajšou letnou sezónou," vyjadril sa generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Ing. Jozef Pojedinec. Túto métu však letisko pokorilo už aj v rokoch 2015 a 2016 a podľa našich prepočtov skôr možno očakávať viac ako 560 000 cestujúcich. S číslami môžu zamiešať aj lety Wizzairu  - maďarský dopravca totiž v závere júna spustil lety do Varšavy a Sofie a v letných mesiacoch postupne navýši počet letov do Skopje ako aj ukrajinského Kyjeva.

 

Napriek stagnácii počas prvých piatich mesiacov roku 2017 tak môže letisko očakávať, že počet cestujúcich za celý rok dosiahne hodnotu okolo 1,85 milióna. Pre ďalší úspešný rast je však dôležité aby sa letisku podarilo získať ďalších dopravcov, či presvedčiť súčasných dopravcov aby z Bratislavy začali lietať do ďalších destinácii. Avšak zatiaľ sme v tomto smere nič nové na obdobie zimného letového poriadku 2017/18 nepočuli a vzhľadom na pokročilý termín je pravdepodobné že eventuálne nové linky budú ohlásené až na leto 2018.

 

Medzimesačné porovnanie

{AimyChartsMonth} view:test3 {/AimyChartsMonth}

 

 

Počet cestujúcich ročne

{AimyChartsYline} view:BTSYearly {/AimyChartsYline}