Letisko Bratislava sa po úspešnom prvom kvartáli môže pochváliť dobrými výsledkami aj za apríl. Kým rast počas prvých troch mesiacov dosahoval úctyhodných 19%, v apríli sa vďaka viacerým novým linkám počet cestujúcich zvýšil o 27%. 

Celkový počet cestujúcich za apríl dosiahol hodnoty 152 721 a výrazne tak prevýšil minuloročný apríl, kedy bránami letiska prešlo len 120 323 cestujúcich. Aprílový výsledok je historicky druhým najlepším v histórii letiska a v porovnaní napr. s výsledkom z roku 2014, kedy letisko využilo len niečo vyše 83 tisíc cestujúcich, sa jedná o masívny nárast. Celkový počet cestujúcich za tento kalendárny rok zároveň presiahol pol milióna a zastavil sa na úrovni 506 435 cestujúcich. Oproti minulému roku tak počet cestujúcich vrástol o 21%.

Výborne sa vyvíjala aj preprava nákladu, ktorá stúpla v apríli o 35%, čo neprekvapuje vzhľadom na denné návštevy nákladných Antonovov 12 spoločnosti Ukraine Air Alliance či časté lety Iljušinov 76 spoločnosti Silk Way. Celkovo sa na bratislavskom letisku sa v apríli uskutočnilo 2 453 letov, čo predstavuje rovnako úctyhodný nárast o 34%.

Vzhľadom na súčasné vyníkajúce výsledky a očakávaný nárast počtu cestujúcich počas najbližších mesiacov, môžeme odhadovať že letisko tento rok skončí s historicky najlepším výsledkom a prekoná aj čísla z roku 2008, kedy dosiahlo zatiaľ rekordný výsledok 2,21 mil. cestujúcich. Náš aktuálny odhad na rok 2018 je 2,25 mil. cestujúcich, pričom v prípade vydarenej letnej chartrovej sezóny sa letisko môže výrazne priblížiť až k úrovni 2,3 mil. cestujúcich.

Medzimesačné porovnanie

{AimyChartsMonth} view:test3 {/AimyChartsMonth}

 

Počet cestujúcich ročne

{AimyChartsYline} view:BTSYearly {/AimyChartsYline}