Írsky Ryanair môže navýšiť svoj podiel v rakúskej spoločnosti Laudamotion na 75% a prevziať tak nad ním väčšinovú kontrolu. Tak rozhodli včera regulačné úrady ÉU. Pre Laudamotion sú to pozitívne správy, no celú situáciu môže výrazne skomplikovať dnešný krok Lufthansy. Tá rozhodla o ukončení prenájmu deviatich Airbusov 320/321 ktoré rakúskemu dopravcovi prenajíma.

Dôvodom majú byť údajné neuhradené splátky za leasing 9 lietadiel A320/321 ktoré má Laudamotion prenajaté od Lufthansy,  v sume približne 1,5 milióna EUR.  Pre Laudamotion toto rozhodnutie môže byť priam likvidačné - pokiaľ by sa Lufthansa rozhodla prenájom ukončiť s okamžitou platnosťou bez výpovednej lehoty, ostal by Laudamotion bez jediného vlastného lietadla a s takmer nulovými šancami výpadok týchto kapacít počas letných mesiacov nahradiť. Poskytnúť náhradu vo forme deviatich lietadiel by bolo problematické s istotou aj pre Ryanair, ktorý počas letných mesiacov nemá kapacity nazvyš, pritom už teraz svojej dcérskej spoločnosti vypomáha prenájmom desiatich Boeingov 737-800.

Paradoxne, Laudamotion a Ryanair tvrdia, že situácia je úplne opačná a Lufthansa dlží platby im - údajne zadržuje platby vo výške cca 1,5 milióna EUR za lety, ktoré pre ňu a jej dcérsku spoločnosť Eurowings prevádzkovala na báze ACMI prenájmu spoločnosť Laudamotion. Zároveň tvrdia, že Lufthansa stále nesplnila rozhodnutie Európskej komisie, podľa ktorého má dodať Laudamotion stanovený počet lietadiel po skrachovanom Air Berline. Dodávka týchto sa výrazne oneskorila a to až do takej miery, že termín dodania niektorých lietadiel nastane až po letnej sezóne, čo výrazne ovplyvnilo plány dopravcu a jeho schopnosť využiť sloty ktoré počas letnej sezóny 2018 drží. Platí prezumpcia neviny a teda skutočnosť že tento stav vyhovuje Lufthanse a Eurowings je čisto náhodný.

"Spoločnosť Laudamotion si opätovne nesplnila svoje zmluvné záväzky vyplývajúce z leasingových zmlúv" znelo vyjadrenie Lufthansy pre rakúsky portál AustrianAviation.net . Je však nutné podotknúť, že takáto situácia by Lufthanse umožnila ukončiť prenájom týchto lietadiel napriek rozhodnutiu EU a následne ich prenajať inému záujemcovi - napríklad svojej dcérskej spoločnosti Eurowings ktorá v súčasnosti bojuje s nedostatkom kapacít a lietadlá Laudamotion by vedela veľmi rýchlo využiť (nehovoriac o tom že tento krok by výrazne ovplyvnil rast Laudamotion).

Zatiaľ nie je jasné ako sa rozhodnutie Lufthansy ukončiť nájom prejaví na súčasnej prevádzke Laudamotion. Rakúsky dopravca môže krok Lufthansy právne napadnúť a požiadať súd o vydanie predbežného rozhodnutia, vďaka ktorému bude výpoveď leasingových zmlúv neplatná až do momentu kedy o jej oprávnenosti rozhodnú súdy. Pojednávanie k tejto veci sa môže uskutočniť už budúci týždeň.