Vydarenú letnú sezónu zažíva Bratislavské letisko a môže sa pochváliť rekordnými výsledkami. S celkovo 349 720 cestujúcimi počas júla dosiahlo dokonca absolútne najlepší mesačný výsledok v histórii letiska. 

Hranicu 300 tisíc cestujúcich za jeden mesiac sa pritom bratislavskému letisku podarilo prekročiť doteraz len trikrát, vrátane júla 2018. Prvý krát sa túto hodnotu podarilo prekročiť ešte v júli 2008, v dobe rozmachu SkyEurope (304 146 cestujúcich). Na opätovné prekročenie tejto hranice muselo bratislavské letisko čakať až do roku 2017, kedy sa to opäť podarilo v júli s výsledkom takmer totožným s tým z roku 2008. Tohtoročný júlový výsledok však tieto historické rekordy prekonal výrazne - o vyše 45 000 cestujúcich, medziročný nárast tak dosiahol v júli 14,9%. 

K výsledku výrazne prispel 37% nárast počtu nepravidelných letov, prevažne s dovolenkármi k prímorským destináciám, no potešujúci je aj pretrvávajúci rast počtu cestujúcich na pravidelných linkách. Práve tie sú pre úspech letiska podstatne dôležitejšie, nakoľko sú prevádzkované počas celého roka. Charterové lety nad mieru zaťažia infraštruktúru a personál letiska počas letných mesiacov, avšak mimo nich letisko častokrát zývalo prázdnotou. Aj tu však môžeme vidieť v posledných rokoch výraznú pozitívnu zmenu. Pomer počtu cestujúcich medzi najslabším mesiacom roka (február) a najsilnejším mesiacom roka (júl) sa za posledných 5 rokov výrazne zmenil. Kým v roku 2013 bol pomer medzi týmito mesiacmi 1:5, v roku 2018 už bol len 1:3,25! Letisko tak rastie vďaka pravidelným linkám a jeho závislosť na charterových letoch s dovolenkármi sa postupne znižuje. A to je veľmi pozitívne. 

Za prvých 7 mesiacov môže naše najväčšie letisko vykázať rekordné výsledky - 1 251 283 cestujúcich predstavuje nárast o 20% oproti prvým siedmim mesiacom minulého roku. Rekordné výsledky pritom letisko očakáva aj v najbližších mesiacoch. Prekonaný by mal byť aj historický rekord z roku 2008, kedy letisko využilo 2,22 milióna cestujúcich - otázkou je už len o koľko. Oficiálne odhady letiska sa pohybujú na úrovni 2 242 000 cestujúcich, no náš odhad je mierne optimistickejší a očakávame že to bude o cca 30 000 cestujúcich viac (2,275 miliona). 

Pozitívne by k tomuto výsledku mala prispieť aj nová linka Wizzairu z ukrajinského Lvova, ktorá bude prevádzkovaná 3x týždenne od októbra 2018. Pozitívne na tejto linke je, že je to prvá nová linka Wizzairu po ohlásení bázy dopravcu vo Viedni. Skeptici pritom očakávali že Wizzair bude lety z Bratislavy skôr utlmovať a žiadnu novú linku z Bratislavy už dopravca neohlási. Sme radi, že minimálne nateraz dopravca chce pokračovať v rozvoji svojich liniek z Bratislavy.

Veľkou otázkou však v tomto momente ostáva výhľad na rok 2019. Ani Ryanair ani Wizzair sa zatiaľ nepredbiehajú v ohlasovaní nových spojení či navýšení počtu letov z Bratislavy. Zároveň v tomto momente nemôžeme hovoriť o eminentnom záujme žiadneho iného nového dopravcu, ktorý by chcel do Bratislavy začať lietať. Otázkou pre vedenie letiska Bratislava je, ako tento trend udržať aj v roku 2019 a priblížiť sa viac k méte 2,5 milióna cestujúcich. 

Medzimesačné porovnanie

{AimyChartsMonth} view:test3 {/AimyChartsMonth}