Po vydarenej letnej chartrovej sezóne, kedy bratislavským letiskom prešlo historicky najviac cestujúcich, sa letisku darí aj počas jesenných mesiacov a tak je v dosahu aj absolútny rekord v počte prepravených cestujúcich za kalendárny rok. Ten bol dosiahnutý ešte v roku 2008.

 

Historicky najlepšie mesačné výsledky dosahuje bratislavské letisko kontinuálne už od Júna, pričom medziročný nárast počtu cestujúcich ktorí využili najväčšie slovenské letisko sa počas uplynulých mesiacov pohyboval okolo 15%.  Pozoruhodný nárast zaznamenalo letisko tento rok počas letnej chartrovej sezóny, kedy sa počet cestujúcich medziročne zvýšil celkovo o vyše 90 000 cestujúcich. Po rovnako vydarenej minuloročnej sezóne je takýto veľký nárast určite prekvapením.

Dobrými výsledkami sa však letisko pochválilo aj za september a október, pričom už v závere októbra bol prekonaný nielen počet cestujúcich za celý kalendárny rok 2017, prekonaná bola aj méta 2 miliónov cestujúcich. V októbri totiž využilo letisko opäť rekordných 167 942 cestujúcich, pričom k 31.10. využilo letisko 2 011 927 cestujúcich. Prekonanie rekordu z roku 2008 by tak malo byť už len čistou formalitou a k jeho prekonaniu by došlo dokonca aj v prípade, že by počas zvyšných dvoch mesiacov letiskom prešlo o 15% menej cestujúcich ako vlani.

Trend pritom jasne smeruje k výraznému nárastu aj počas novembra a decembra približne na úrovni +10-12%, čo by znamenalo že počas týchto mesiacov letiskom prejde cca 260 tisíc cestujúcich a za celý rok prejde letiskom okolo 2,27 milióna cestujúcich, čiže o cca 50 000 viac ako v roku 2008 a o vyše 300 000 viac ako minulý rok.

Otázkou ostáva ako sa vyvinie situácia od začiatku letného letového poriadku 2019. Nateraz nie sú známe žiadne ďalšie výrazné redukcie letov Ryanairu či Wizzairu a prevádzku by mala obnoviť dokonca aj linka do Eindhovenu, ktorá bola na zimu zrušená. Zatiaľ však neboli oznámené ani žiadne významné nové linky, či nový dopravcovia. Nové linky neoznámil na leto ani Wizzair ani Ryanair, aj keď druhá menovaná spoločnosť v Bratislave plánuje budúci rok bázovať už 3 lietadlá Boeing 737-800 a tak je vysoko pravdepodobné že nové linky ešte len budú ohlásené.

Prognóza na budúci rok tak ostáva neďalej mierne negatívna, nie v zmysle toho, že by počet cestujúcich v Bratislave klesol. Ale bez nových liniek či dopravcov už asi nemôžeme očakávať medziročný nárast na úrovni +15%, ale skôr niekde na úrovni 7-8%. Možno sa to zdá niekomu ako príliš nízke číslo, no treba si uvedomiť, že od kritického roku 2014 kedy letisko využilo len 1,35 milióna cestujúcich sme tu mali 4 roky kontinuálneho rastu, s nárastom cestujúcich o cca 70%. 

Jeden rok s miernejšim rastom, s možnosťou stabilizovať či už finančnú situáciu letiska alebo úroveň služieb, by umožnilo vedeniu letiska znovu sa nadýchnuť a pustiť sa do obchodných jednaní s novými dopravcami. Čas na získanie sieťového dopravcu, ktorý by spojil Bratislavu aj s niektorým z hlavných hubov v Európe už dozrel.

Medzimesačné porovnanie

{AimyChartsMonth} view:test3 {/AimyChartsMonth}

Počet cestujúcich ročne

{AimyChartsYline} view:BTSYearly {/AimyChartsYline}