Letecká doprava sa kvôli pandémii Covid-19 dostala do najhlbšej krízy za posledné desaťročia a väčšina leteckých spoločností za uplynulý rok vykáže vysoké straty. Výnimkou nie je ani lotyšský airBaltic, ktorého strata za rok 2020 predstavuje viac ako štvrť miliardy EUR.

airBaltic pritom už v prvom polroku minulého roku vykázal stratu 184 mil. EUR, ktorá sa do konca roka vyšplhala na závratných 264 mil. EUR. Lotyšský národný dopravca v porovnaní s rokom 2019, kedy vykázal stratu cca 9 miliónov EUR, prišiel o vyše 72% svojich tržieb a o 73% sa znížil aj počet cestujúcich - z 5 miliónov na 1,34 milióna. Na absolútne minimum je obmedzený počet destinácii do ktorých airBaltic v súčasnosti lieta ako aj počet týždenných letov. Úplne zastavené sú naďalej všetky lety ktoré airBaltic prevádzkoval do destinácii v Ruskej federácii, ktoré patrili k najvýznamnejším v rámci siete dopravcu.

Vzhľadom na vysoké straty musel airBaltic už počas minulého roku pristúpiť k viacerým úsporným opatreniam. Spoločnosť znížila počet svojich zamestnancov o 30% z 1700 na súčasných 1200. Prepúšťanie bolo čiastočne spôsobené vyradením Boeingov 737 ako aj turbovrtuľových Dash 8 z flotily. airBaltic tak v budúcnosti bude prevádzkovať už len lietadlá Airbus 220 vo verzii 100 alebo 300. Tých prevádzkuje lotyšský dopravca celkovo 25 a dodávku ďalších očakáva v priebehu tohto roku. 

Výhliadky na tento rok sú podľa riaditeľa spoločnosti Martina Gaussa nie práve najlepšie. Obnovenie dopytu počas tohto leta je málo pravdepodobné, primárne pre pretrvávajúce reštrikcie v cestovaní, ktoré naďalej obmedzujú turizmus, no aj pre nízky dopyt po služobných cestách zo strany veľkých korporácii.