Pandémia Covid-19 v súčasnosti naďalej limituje možnosti slobodne cestovať nielen v rámci EÚ ale de facto po celom svete. Väčšina krajín totiž výrazne obmedzila pohyb osôb cez hranice, ktoré je často možné prekročiť len po splnení viacerých podmienok - či už preukázanie sa negatívnym testom alebo potvrdením o vakcinácii. Vzhľadom k tomu, že každá krajina má na cestujúcich rôzne požiadavky, stáva sa cestovanie cez hranice naozajstným dobrodružstvom s neistým výsledkom. Aj preto sa v Bruseli zišli zástupcovia členských krajín aby rokovali o zjednotení podmienok a vytvorení vakcinačných pasov.

Tie by mali umožniť cestujúcim ľahšie prekročiť hranice, čo by malo zjednodušiť cestovanie a zároveň pomôcť zachrániť cestovný ruch počas tohtoročnej letnej sezóny. Vakcinačné pasy by pritom mali byť v podobe tzv. digitálnych "Zelených certifikátov", ktoré by boli dôkazom toho že klient je zaočkovaný resp. kedy absolvoval posledný negatívny test. Záznam v týchto certifikátoch by mali mať aj občania, ktorí už Covid-19 prekonali, pričom budú považovaní za imúnnych po dobu 6 mesiacov po prekonaní choroby.  Cestujúci s takýmto záznamom by sa tak mohol vyhnúť karanténe, resp. absolvovaniu testov pri prechode hraníc jednotlivých štátov EU.

Iniciatíva prichádza v dobe, kedy očkovacia kampaň v rámci EU výrazne zaostáva za pôvodnými plánmi. Dodávky vakcín od spoločnosti AstraZeneca sú dlhodobo pod dohodnutým objemom ma situáciu zhorší aj zastavenie dodávok vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson, čo s najväčšou pravdepodobnosťou posunie dosiahnutie skupinovej imunity vo väčšine štátov EÚ až na záver roka 2021. Uvoľnenie obmedzení a opätovný nárast dopytu o cestovanie už počas tohtoročnej letnej sezóny je dôležitý faktor pre záchranu mnohých leteckých spoločností, cestovných kancelárii, hotelov či reštaurácii v turistických strediskách, ktoré vplyvom krízy balancujú na hrane insolventnosti. 

Je však vysoko pravdepodobné, že rokovania počas tohto týždňa ešte neprinesú dohodu o zavedení vakcinačných pasov. Viaceré štáty v ktorých očkovanie zaostáva za priemerom EÚ budú ich zavedenie považovať za obmedzovanie práva ich občanov na slobodné cestovanie. Na druhú stranu je nutné povedať, že zavedenie takýchto štandardizovaných pasov bude podmienkou aj na cesty do iných krajín. S podobnou myšlienkou sa totiž už pohrávajú aj v USA, kde súčasné papierové vakcinačné preukazy či potvrdenia o testovaní považujú za nedostatočné, primárne kvôli možnosti ich falšovania. Zavedenie unifikovaných elektronických vakcinačných preukazov požaduje aj Medzinárodné združenie leteckých dopravcov IATA, ktorá v ňom vidí jedinú šancu na obnovenie dopytu po medzinárodných letoch. Letecká doprava pritom aj počas prvého kvartálu 2021 vykazuje pokles o vyše 80% v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Návrat na úrovne pred začiatkom pandémiu pandémioe môže trvať 3 až 5 rokov, čo by malo negatívny vplyv na zamestnanosť v celom sektore.