Keď mi pred dvomi rokmi Michal Toma z B-AirHandlingu medzi rečou spomenul, že sníva o tom, že by do Piešťan chcel pritiahnuť let s Boeingom 757 len som sa mierne pousmial a neveriacky sa spýtal, či v Piešťanoch dokáže tento typ s rozumným payloadom vôbec pristáť. Rovnakú reakciu u mnohých čitateľov vyvolala aj minulotýždňová správa, že španielsky veľkoklub Athletic Club Bilbao s týmto typom priletí na svoj zápas s MŠK Žilina. Z jedného letu nakoniec boli hneď dva - po prvom pristátí v stredu sa Boeing 757-200 registrácie EC-HDS vybral na záskok u SunExpress Germany, z ktorého sa krátko po 15:00 vrátil opäť do Piešťan. Nakoľko aj počasie sa patrične umúdrilo, využili sme možnosť priamo z plochy piešťanského letiska zdokumentovať túto vzácnu návštevu.

 

V Piešťanoch o zaujímavých visitorov nie je núdza, no B757 je naozaj vrchý limit toho, čo vlastne v Piešťanoch môže byť. Doteraz najväčším lietadlom ktoré Piešťany navštívilo bol Iljušin 76, ale jeho návšteva bola už naozaj dávno. Tohtotýždňová návšteva je však - minimálne čo sa týka dĺžky lietadla - väčšia. Aj keď len o približne pol metra. Problémom pritom nie je vôbec dráha piešťanského letiska, ktorá má 2000 metrov a TODA je dokonca 2200 metrov. Limitujúcim faktorom sú skôr pojazdové dráhy, ktoré sú dosť úzke. Manévrovanie po nich by mohlo byť pre posádku Boeingu 757 dosť problematické a takisto by mohlo prísť k nasatiu nečistoty do motorov. Aj z týchto dôvodov po pristátí netaxoval Boeing na stojánku sám, ale bol od dráhy s vypnutými motormi dotiahnutý až na stojánku.

 

Privilege Style Boeing 757-200 EC-HDS 

 

Boeing 757 výrobného čísla 26252 ktorý do Piešťan priletel bol vyrobený v roku 1999 pre španielsku spoločnosť Iberia, u ktorej lietal do roku 2007. Vtedy ho prevzala práve spoločnosť Privilege Style, ktorá sa špecializuje na prenájom lietadiel na báze ACMI a rôzne charterové lety. V jej flotile nájdeme ešte jeden Boeing 757, ktorý je prenajatý u Jet2, jeden Boeing 767-300 a jeden Embraer 145. 

 

Privilege Style Boeing 757-200 EC-HDS Privilege Style Boeing 757-200 EC-HDS

 

 

 

Návštevy Boeingov 757 vo verzií pre cestujúcich nie sú bežné ani v Bratislave a tak v Piešťanoch pútal tento stroj patričnú pozornosť pred aj za plotom areálu letiska. Vzhľadom k tomu, že MŠK Žilina svoj domáci zápas s Athleticom prekvapivo vyhrala, je tu stále šanca na postup a pre nás, fanúšikov letectva je tu aj šanca, že v Piešťanoch uvidíme čoskoro ďalších zaujímavých visitorov.

 

Vedeniu letiska Piešťany ďakujem za umožnenie vstupu a tým pádom aj možnosť zdokumentovať návštevu tohoto prekrásneho lietadla naozaj z blízka. 

 

Pre všetkých fanúšikov tu mám dve panorámy na ktorých si môžu B757 pozrieť z blízka. Nájdete ich na dole uvedených linkoch

 

Privilege Style - Panoráma 1 - Rozlíšenie 8 000 pixelov

Privilege Style - Panoráma 2 - Rozlíšenie 12 000 pixelov