Pred piatimi rokmi – 5.10.2010 som napísal prvý článok pre svoj vtedy nový portál planecrazy.sk. Bol to prvý krok po asi mesačnom úsilí, kedy som testoval rôzne redakčné systémy, fotogalérie či dizajn stránky. Projekt, ktorý bol pôvodne plánovaný ako súkromná spotterská stránka sa medzičasom vyvinul a po piatich rokoch narazil na limit svojich možností. Aj preto Planecrazy odišlo a je tu Slovak Aviation.

 

Dôvodov prečo k tomu došlo je viacero. Ten najdôležitejší je, že Planecrazy.sk ako spotterský portál len ťažko mohol prekročiť hranice spottingu. Lenže , letectvo nie je len o spottingu. Tém, ktorým je možné sa venovať je omnoho viac a žiadne médium na Slovensku sa im nevenuje. Občasné články v mienkotvorných médiách sú poväčšinou plné nepresností, či dokonca úplných nezmyslov. A povedzme si otvorene – novinári na Slovensku letectvu nerozumejú a poväčšinou len okopírujú to, čo zverejnia tlačové agentúry a ešte aj pritom to celé popletú. Pridaná hodnota až na pár výnimiek nulová.


V zahraničí pritom na rozdiel od Slovenska funguje hneď viacero portálov, ktoré sa letectvu ako téme venujú seriózne. S mnohými z nich sme ešte ako planecrazy.sk spolupracovali – či už to bol AustrianAviation.net , ch-Aviation.ch alebo iné, považovali nás ako seriózny a hlavný zdroj informácií o dianí v slovenskom letectve a často krát aj v priľahlých krajinách. Aj vďaka tejto spolupráci a vzájomnej výmene informácií vieme poskytnúť omnoho viacej informácií a to podstatne skôr ako iné médiá. Dokázali sme to naposledy minulý týždeň, kedy sme ako prvý portál zverejnili informácie o novej linke BMI Regional z Brna.


A to je presne to, v čom by sme pod novým menom chceli pokračovať. Portál Slovak Aviation by mal priniesť aktuálne informácie z letectva, avšak nad ich rámec pridať hodnotu v podobe nášho názoru na tému, ktorý bude podložený faktami a analýzami. Chceli by sme upozorňovať na problémy, ktoré tu sú, ale aj ukázať na ich možné riešenia. Našim hlavným obsahom v budúcnosti budú novinky z letectva nielen na Slovensku, ale aj to najzaujímavejšie zo zahraničia. No Slovensku sa budeme venovať prioritne v analýzach a v informáciách našim letiskám či leteckým spoločnostiam, ktoré z nich prevádzkujú lety.


Na to, aby sme to zvládli, bude nutné okrem zmeny mena z bláznivého spotterského portálu na serióznejší a profesionálnejší Slovak Aviation omnoho viac. Stránka prešla tento rok už druhým upgradom redakčného systému a hlavne dizajnu. Ten je už v plnej miere viditeľný na stránke a poskytne našimi návštevníkmi toľko žiadané vylepšenia, ktoré umožnia pohodlné prehliadanie stránok aj na mobilných zariadeniach. Dizajn stránky sme prečistili a odstránili z neho niektoré rušivé elementy, čím sme dospeli k modernejšiemu a ľahšie čitateľnému výsledku.

 

Počas uplynulého víkendu sa začal prechod aj na nový systém správy užívateľov, od ktorého si sľubujeme podstatné zjednodušenie prístupu k stránke a funkcionalitám, ktoré sú vyhradené len pre registrovaných užívateľov . Pokiaľ si nechcete vytvoriť nový účet na Slovak Aviation, môžete na prihlásenie využiť už aj Váš profil na niektorej zo sociálnych sietí.


Registrovaní užívatelia budú môcť využiť aj nový systém na komentovanie, ktorý už je aktivovaný pri všetkých článkoch. Nahradili sme ním systém komentárov Facebooku, s ktorým sme nemali moc dobré skúsenosti. Nový systém je lepšie integrovaný do stránky a podstatne zlepší a hlavne zviditeľní Vaše komentáre k našim článkom. Veríme, že táto zmena prispeje aj k lepšej a častejšej interakcií medzi autormi a návštevníkmi. Za týmto účelom sa na stránku vráti v blízkej budúcnosti aj diskusné fórum – samozrejme v novom šate a s novými funkciami.


Všetky tieto zmeny sú síce fajn, ale stránka ako taká nie je tvorená funkcionalitou ale obsahom. Fyzicky bohužiaľ nie je v našich silách vo voľnom čase pokryť všetky témy zo slovenského letectva a to najzaujímavejšie z toho zahraničného. Práve preto chceme vyzvať aj Vás o pomoc pri tvorbe obsahu stránky. V súčasnosti nám najviac chýbajú informácie o dianí na ostatných slovenských letiskách – v Košiciach, Poprade a na Sliači. Rovnako privítame odborné články alebo názory k aktuálnym témam. Pokiaľ chcete takto prispieť k tvorbe obsahu, kontaktujte nás prostredníctvom formuláru na stránke.


Na záver sa chcem všetkým návštevníkom poďakovať za priazeň, ktorú ste nám prejavili za 5 rokov existencie planecrazy.sk a verím že si ju zachováte na minimálne ďalších 5 rokov pod novým menom. Vďaka patrí aj všetkým, ktorí prispeli k obsahu stránky formou článku alebo zaujímavou fotkou. Špeciálna vďaka patrí Michalovi Kovarčíkovi z Mloks, bez ktorého ochoty pomôcť mi pri jej programovaní by asi ani nikdy nevznikla. A ak by aj vznikla, tak by sa určite nedostala tam, kde dnes je. Takže všetkým ešte raz veľké – Ďakujem.