Maďarský nízkonákladový dopravca dnes prekvapil správou, že dňom 14. mája ruší bázu v Košiciach. Pre cestujúcich z východného Slovenska má táto správa ďalekosiahle následky.

Pod nadpisom "Wizzair optimalizuje košické linky" sa totiž skrýva výrazná redukcia letov z východu. Tlačová správa dopravcu explicitne uvádza len skutočnosť, že bude zachovaná linka z Košíc do Londýna a to s dennou frekvenciou. V skutočnosti to však vyzerá tak, že dopravca so zrušením bázy ruší aj spojenia Košíc s Doncasterom, Tel Avivom a Kolinom.

Linka do Kolína nad Rýnom je v rezervačnom systéme dopravcu dostupná len do 14. mája, linka do Doncasteru do 12. mája a linka do Tel Aviviu paradoxne až do 3.júna. Dopravca paradoxne odmietol túto skutočnosť potvrdiť či vyvrátiť, predpokladáme teda že informácie o zrušení týchto liniek sú pravdivé.

Košícké letisko týmto krokom príde o 7 rotácii týždenne, čo znamená výpadok na úrovni cca 60 000 cestujúcich do konca roku 2018. Dôvody odchodu dopravca nezdôvodnil. Wizzair prednedávnom zrušil lety či bázy aj v iných mestách - lety z Brna ukončil úplne a zrušil aj bázu v Prahe, kde ponechal len 3 linky. V kuloároch sa špekuluje že dopravca sa s letiskami nedohodol na ďalšej finančnej podpore prevádzky liniek. Či je za zrušením bázy v Košiciach tento dôvod nie je známe, no Košice prostredníctvom svojej organizácie cestovného ruchu prispievali na prevádzku týchto liniek. Linka do Kolína nad Rýnom bola podporená naposledy sumou 60 000 EUR, u linky do Londýna mala celková dotácia hodnotu až 665 000 EUR.