Austrian Airlines čelia v poslednom období zvýšenej konkurencii. Vstup Wizzairu na letisko vo Viedni rakúskeho dopravcu zaskočil a musí čeliť neočakávanej hrozbe, v podobe rýchlo rastúceho maďarského dopravcu. K tomu sa pridal neúspešný pokus o prevzatie skrachovaného Nikiho, z ktorého sa nakoniec de facto stala rakúska odnož Ryanairu. A ako keby to nestačilo, tak bázu vo Viedni pripravuje aj Vueling a diaľková odnož IAG Level. Austrian Airlines sa tak začal pripravovať alternatívne riešenie, ako sa s konkurenciou vyrovná s čo najmenšímy následkami.

Podľa dokumentov z vedenia dopravcu, sa pripravuje odchod Austrian Airlines z Viedenského letiska a postupné preloženie letov do Bratislavy. Dopravca sa tak týmto krokom chce vyhnúť konkurencii, nakoľko z dlhodobého hľadiska nie je schopný cenovo konkurovať žiadnej z týchto nízkonákladových spoločností. Očakáva sa, že Wizzair ako aj Ryanair časom skonsolidujú svoju prevádzku a preložia lety z Bratislavy do Viedne, tým pádom sa pre Austrian Airlines uvoľní priestor na bratislavskom letisku. Z tohto hľadiska tak podľa stratégov dopravcu vychádza ako najlacnejšie riešenie, ktorým sa zároveň podarí rakúskeho dopravcu zachrániť.

Presun letov by mal začať od septembra 2018 a ukončený by mal byť najneskôr do roku 2020 pre lety na krátkych a stredných tratiach, diaľkové linky by mali byť presunuté do roku 2025, kedy sa očakáva ukončenie prác na predĺžení dráhy 13/31. Na tento krok sa pripravje už aj Bratislavské letisko, ktoré spustilo masívny nábor pracovníkov na takmer všetky pozície.

"Najväčším problémom budú pracovníci zabezpečujúci nakladanie a vykladanie batožiny z lietadiel." povedal náš zdroj z vedenia letiska Bratislava ktorý nechcel byť menovaný. Aj kvôli situácii na pracovnom trhu tak letisko plánuje výrazne zvýšiť platové podmienky na tejto ale aj iných pozíciách, tak, aby bolo možné konkurovať iným zamestnávateľom v oblasti Bratislavy. Konkrétne by mali byť platové podmienky navýšené na úroveň prevyšujúcu plat pokladníkov v predajniach Lidl či Tesco.