Dnešným rozhodnutím hlavného hygienika mesta Bratislava prišlo k zastaveniu dodávok pitnej vody pre letisko Bratislava. Dôvodom je znečistenie vody baktériou Dunaliella salina, ktorá bola tento týždeň objavená po prílete prvého letu gruzínskych aerolínii do Bratislavy.

Hygienikov pritom na stopu exotickej baktérie vo vodnom zdroji priviedla práve slavobrána pri prílete gruzínskeho Embraeru. Tá podľa hygienikov mala neštandardnú ružovú farbu, čo u nich vzbudilo podozrenie, že s vodným zdrojom nie je niečo v poriadku. Po konzultácii so zástupcami miestneho hasičského zboru ako aj elektrikárov letiska, bolo potvrdené to čo si hygienici už pri príchode na letisko mysleli. Slavobrána vôbec nemala mať ružový odtieň ale mala byť čisto biela. Elektrikári - osvetlovači potvrdili že žiadnym spôsobom nemodifikovali farebný odtieň svetla. 

Následný rozbor vody potvrdil exotickú baktériu Dunaliella salina v hlavnom potrubí BVS smerujúcom na letisko. Ako sa doňho baktéria dostala je naďalej predmetom vyšetrovania. Baktéria sa vo voľnej prírode vyskytuje primárne v Austrálii, kde dodáva ružový farebný odtieň niektorým jazerám. Najznámejším z nich je jazero Hillier na západe Austrálie.

lakehillier

Až do odvolania tak letisko ostáva bez dodávok pitnej vody. Hlavný hygienik zároveň zakázal organizovať ďalšie slavobrány, hrozí totiž že nákaza sa bude na trupe lietadla ktoré takouto slavobránou prešlo ďalej šíriť. Prostredníctvom našej ambasády už boli informované aj gruzínske úrady a lietadlo Embraer 190 registrácie 4L-TGH bolo až do odvolania umiestnené do karantény, z ktorej bude prepustené až po dôkladnej dezinfekcii.