Počas včerajšieho odletu lietadla IL-76 spoločnosti Silk Way registrácie 4K-AZ100 došlo ku stretu lietadla s kŕdlom vtákov a ich nasatie do motorov, pričom boli 2 motory poškodené.

Vzhľadom na to musel byť let z Bratislavy do Tel Avivu prerušený a posádka sa rozhodla pre bezpečný návrat do Bratislavy. To bolo možné až po spálení dostatočného množstva paliva tak, aby pri pristátí nebola prekročená maximálna pristávacia váha lietadla, ktorá je u Iljušinu 76 o cca 30 ton nižšia ako maximálna vzletová váha.

Silk Way Airlines Ilyushin Il-76 4K-AZ100

Silk Way Airlines Ilyushin Il-76 4K-AZ100

Lietadlo po 3 hodinách krúženia nad západom Slovenska spálilo dostatočné množstvo paliva a mohlo pokračovať na relatívne neštandardné pristátie. V Bratislave bola totiž počas posledných dní uzavretá dráha 04/22 a tak pri prevládajúcom silnom južnom vetre museli lietadlá využívať aj na pristátia dráhu 13. Tá nie je vybavená ILS a pristátia na ňu sú vykonávané ľavotočivým okruhom, nakoľko blízkosť karpát neumožňuje iné priblíženie. Pristátia z tohoto smeru sú v Bratislave extrémnou raritou, avšak Murphyho zákony zafungovali a vyšlo to zrovna na včerajší deň.

Silk Way Airlines Ilyushin Il-76 4K-AZ100

Silk Way Airlines Ilyushin Il-76 4K-AZ100

Samotné pristátie prebehlo bez ďalších komplikácii. Podľa našich informácii boli poškodené lopatky turbýny na 2 motoroch. Náhradné diely dnes do Bratislavy priviezol "sesterský" Iljušin 76 registrácie 4K-AZ101 z Baku krátko po 16:00. Tie budú vymenené a predpokladá sa, že 4K-AZ100 spolu s nákladom opäť odletí z Bratislavy v priebehu najbližších 2 dní.

Ku zrážkam lietadiel s vtákmi (tzv. Bird strike) prichádza pritom relatívne často, podľa štatistík k nemu príde pri jednom z každých 2000 letov. Väčšína týchto incidentov - cca 65% - sa zaobíde bez poškodenia lietadla alebo skončí len veľmi ľahkým poškodením. Moderné motory sú pritom konštruované tak, aby bez vážneho poškodenia zvládli nasatie vtáka až do váhy 1,8 kilogramu. Aj vďaka tomu tieto incidenty prebiehajú relatívne bezpečne - šanca že bird strike spôsobí úmrtie človeka je asi jedna ku jednej miliarde. Naopak pravdepodobnosť úmrtia operenca je takmer 100%.

Silk Way Airlines Ilyushin Il-76 4K-AZ100

 

Silk Way Airlines Ilyushin Il-76 4K-AZ100

 

Všetky fotky : Wolfgang Kronfuss