Štrajky budú počas najbližších dňí komplikovať život cestujúcim v Európe. Štrajkovať sa totiž rozhodli zamestnanci verejného sektora v Nemecku, ktorých združuje odborová organizácia ver.di. Vo Francúzsku pre zmenu štrajkujú zamestnanci Air France, ktorý sa po víkendových štrajkoch rozhodli štrajkovať aj počas tohoto týždňa.

Zajtrajší štrajk zamestnancov verejného sektora v Nemecku sa dotkne pritom nielen Lufthansy, ktorá už oznámila že zruší približne 50% svojich letov. Štrajk totiž ovplyvní lety aj ostatných spoločností ktoré prevádzkujú lety na letiská vo Frankfurte, Mníchove, Kolíne nad Rýnom či do Brém. U Austrian Airlines sa štrajk dotkne zajtra 12 letov medzi Viedňou a Nemeckom, ďalšie lety musí dopravca zrušiť zo Salzburgu, Innsbrucku či Grazu. 

Odborová organizácia Ver.di vyhlásila štrajk po tom, čo sa so zamestnávateľmi nedohodla na zlepšení podmienok pre pozemný personál. Od nich žiada zvýšenie platov zamestnancov o 6% avšak nie o menej ako 200 EUR mesačne, platov absolventov či učňov o 100 EUR. 

Štrajky pokračujú aj u Air France, pričom dopravca vyčíslil tohtoročné straty kvôli štrajkom už na sumu 100 mil. EUR. Odborári pritom ohlásili na apríl štrajk na ďalšie 4 dni, pričom už predtým ohlásili štrajky na 3.,7., 10. a 11. apríla. Podobne ako nemecký odorári požadujú aj tí francúzsky zvýšenie platov o 6%, pričom argumentujú že počas uplynulých rokov boli platy zamestnancov zmrazené a došlo tak k poklesu reálnych príjmov. Vedenie spoločnosti ponúka zvýšenie platov len o 1% a radu iných incentív pre zamestnancov, čo odbory označili za absolútne neakceptovateľné. Je preto pravdepodobné že štrajky budú naďalej pokračovať v ešte vyššej intenzite.

Air France pritom musí zrušiť kvôli štrajkom približne 30% letov a na pokrytie značnej časti zvyšných 70% si prenajíma kapacity od iných spoločností. Jedno lietadlo Boeing 737-800 im prenajal aj slovenský dopravca AirExplore.