Fond na podporu rozvoja liniek založený regionálnou vládou Kanárskych ostrovov dnes zverejnil zoznam 20 liniek ktoré môžu získať podporu v celkovej výške až 3,24 mil. EUR. Hneď dve z nich by mohli smerovať do Bratislavy.

Regionálna vláda tak aj touto cestou chce zvýšiť počet prichádzajúcich turistov aj z nášho regiónu. Konkrétne chce podporiť linku z Bratislavy na Tenerife a to celkovou sumou 132 680 EUR, pričom táto linka by bola prevádzkovaná ako sezónna počas platnosti zimného letového poriadku. Štedrá podpora vo výške 162 158 EUR čaká aj na dopravcu ktorý by spojil celoročne bratislavské letisko s letiskom Gran Canaria. Ak by sa dopravca rozhodol túto trasu prevádzkovať len ako sezónnu linku počas leta, môže na obdobie dvoch rokov získať sumu 96 671 EUR, pokiaľ by sa rozhodol lety prevádzkovať len ako sezónnu linku počas zimných mesiacov, získal by sumu 65 487 EUR.

Do oboch destinácii prevádzkuje značnú sieť liniek Ryanair a tak je vysoko pravdepodobné že sú tieto incentívy šité práve na mieru írskemu dopravcovi, no na podobné výzvy pozitívne reagovali v minulosti aj Wizzair či Travel Service, ktoré z fondu získali podporu na hneď viacero liniek. Či vôbec a kedy by tieto linky mohli začať lietať je zatiaľ otázne, no veríme že výška dotácii bude dostatočným motivátorom a Bratislava tieto atraktívne spojenia čoskoro získa. 

Fond na rozvoj leteckej dopravy založila regionálna vláda na Kanárskych ostrovoch už v roku 2014, s cieľom zlepšiť napojenie ostrovov na destinácie v kontinentálnej Európe. Okrem letov do Bratislavy sa podpora na rok 2018 týka napríklad aj jednej linky do Viedne - konkrétne sezónna linka počas zimy na ostrov Lanzarote je podporená sumou vyše 92 tis. EUR. Na spojenie ostrova Lanzarote s Bratislavou je naďalej platná ponuka podpory z roku 2017 na sumu vyše 150 tis. EUR, no zatiaľ sa nestretla so záujmom dopravcov.