Zlý vianočný darček si pre cestujúcich pripravili České aerolínie. Po tom čo nad nimi prevzal kontrolu český Smartwings, prechádzajú viacerými zmenami a v rámci nich optimalizujú aj sieť svojich liniek. Tej padla za obeť aj vôbec prvá linka ČSA z Prahy do Bratislavy.

 

Tá svoju prevádzku skončí už 11. januára a s ňou príde Slovensko aj o jedinú vnútroštátnu linku medzi Bratislavou a Košicami. Vyplýva to z rezervačného systému dopravcu, kde už lety nie sú po tomto termíne v predaji.

Dôvod dopravca oficiálne neuviedol, no do úvahy prichádzajú len dva - nedostatok lietadiel, nakoľko České aerolínie postupne vyraďujú lietadlá ATR z flotily alebo hospodárske výsledky linky. Tie si však bývalé vedenie dopravcu pochvalovalo, pričom pozitívne hodnotilo práve výsledky na linke medzi Bratislavou a Košicami, o ktorú bol značný záujem napriek extrémne vysokým cenám leteniek. Obeťou rušenia sú pritom aj iné linky, vrátane letov z Ostravy. Naopak, linka medzi Prahou a Košicami zatiaľ ostáva v prevádzke.

Za zmenami v ČSA je primárne hlavný akcionár, spoločnosť Smartwings, ktorá po prevzatí kontroly nad ČSA pristúpila k viacerým ráznym krokom, mimo iného ČSA z flotily vyradia všetky Airbusy a nahradia ich Boeingmi 737, čím zjednotia flotilu so Smartwings. Dopravca si od tohto kroku sľubuje značnú úsporu pri údržbe, prevádzke alebo napr. aj pri výcviku personálu.