Už počas minulého víkendu začal svoju platnosť letný letový poriadok a s ním prichádza aj najrušnejšie obdobie letných dovoleniek, v ktorom prejde bránami letiska za 4 mesiace takmer 60% celoročného počtu cestujúcich. Aby túto situáciu letisko zvládlo, pripravilo pre cestujúcich hneď viacero noviniek.

--- VAROVANIE --- Nasledujúci text obsahuje satirický prvoaprílový text ktorý niektorí čitatelia nemusia pochopiť. Pokračujte na vlastné nebezpečenstvo! V prípade že ste nasledujúce riadky prečítali omylom, okamžite vypláchnite oči vodou a žalúdok ľubovoľným alkoholickým nápojom. V prípade pretrvávajúcich mentálnych komplikácií, kontaktujte Vášho doktora. 

Prvou bude už medializovaná kontrola pri vstupe do budovy terminálu, ktorou musia prejsť všetci cestujúci. Tu budú musieť absolvovať bezpečnostnú kontrolu a v záujme jej urýchlenia letisko žiada cestujúcich, aby ňou prechádzali len s najnutnejšou batožinou a oblečením. V letných mesiacoch dokonca odporúča prechádzať ňou len v plavkách, čím sa kontrola výrazne urýchli a zabráni sa tak vzniku dlhých radov, ktoré by naopak znamenali bezpečnostné riziko.

Kontrola samotná je vykonávaná na náklady letiska, čo však výrazne zaťažuje jeho rozpočet. Vyvážiť to chce vedenie letiska viacerými spoplatnenými službami ktoré budú letiskom poskytované.

„Cestujúci si musia v súčasnosti vyhradiť výrazne viac času, ktorý strávia na letisku pred odletom a tak sme rozmýšlali ako tento čas využiť. Keďže pri bezpečnostnej kontrole pri vstupe sa budú musieť vyzliekať či vyzúvať, môžeme to využiť na rôzne zdravotné prehliadky„ vysvetľuje Ivan, ktorý chce zostať v anonymite. „Okrem jednoduchých úkonov, ako kontroly tlaku, vieme vykonávať aj vážnejšie vyšetrenia, nakoľko máme k dispozícií rentgén a zvažujeme aj o zakúpení CT prístroja. Vzhľadom na stav našeho zdravotníctva veríme, že príjmy z tejto činnosti budú v budúcnosti tvoriť asi 80% príjmov letiska“ dodal Ivan. Ivan chcel zostať v anonymite

Zmeny neobídu ani toľko kritizované vykladanie batožiny z lietadiel, na ktoré museli cestujúci čakať niekedy aj hodinu.

„Viete, na ploche je proste v lete strašne teplo, to by sa ani Vám nechcelo naťahovať sa s toľkými kuframi! Najradšej by ste práve vtedy sami nasadli do lietadla ako dovolenkár a na všetko sa vykašlali. Proste chýba motivácia“. Práve motiváciu chce letisko zvýšiť a to vďaka zavedeniu produktu Prirority baggage, ktorý si budú cestujúci môcť zakúpiť prostredníctvom štátneho aukčného portálu. Batožina tak bude cestujúcim vykladaná na základe výsledkov aukcie a princípu, kto viac zaplatí, menej čaká. 50% z vybranej sumy pôjde na charitatívne účely a to ako prémie k platom nakladačov.

V otázke, či tento systém cestujúci akceptujú, má náš zdroj jasno – „Akceptujú ho u nízkonákladových dopravcov, kde máte Priority boarding a platíte za všetko. My len tento princíp rozširujeme aj na areál letiska“. Ivan nevylúčil že v budúcnosti na takomto princípe zavedie letisko aj iné služby ako Priority Wizz či Priority Delay.

Okrem zmien v službách letisko avizuje aj nové spojenia. „Už dlho pociťujeme záujem o spojenia do miest ako Ulan Bátor, Kecskemét či na letisko Fak Fak v Indonézií alebo Batman v Turecku. Tieto ciele by sme chceli určite spojiť s Bratislavou. Nové spojenia očakávame aj od nového dopravcu Blue Slovakia, ktorý chce v priebehu apríla začať s linkami z Bratislavy do Humenného, Prešova, Nových Zámkov a iných. Obľúbené medzi vodičmi dochádzajúcimi do Bratislavy by mohlo byť spojenie na letisko Boleráz, ktoré bude prevádzkované 30x denne, v pondelok a piatok až 50x denne. Prevádzkované bude Cessnou 172, ktorá v prípade vysokého záujmu bude schopná ťahať aj vetroň L-13 Blaník. Ceny leteniek budú začínať, na úrovni 300 EUR jednosmerne“.

Veríme, že aj vďaka týmto úpravám bude letisko na novú letnú sezónu viac ako dobre pripravené a úspešne ju zvládne.