Historicky prvý štrajk pilotov Ryanairu môže už čoskoro ochromiť jeho prevádzku vo viacerých štátoch. Najnovšie štrajkovú pohotovosť vyhlásili piloti Ryanairu v Nemecku, ktorých združuje odborová organizácia Vereinigung Cockpit (VC). Štrajkovať sa však chystajú aj piloti v ďalších krajinách.

Za lepšie pracovné podmienky chcú bojovať aj piloti nielen v Taliancku či Portugalsku, ale aj piloti v Írsku, ktorí sa v hlasovaní tiež rozhodli pre štrajk. Vo všetkých prípadoch chcú piloti bojovať za lepšie platové podmienky - v nemecku požadujú dorovnanie podmienok na úroveň ktorú v súčasnosti ponúka nemecký dopravca TUI Fly.

Ryanair zatiaľ neprejavil žiadnu ochotu rokovať s odborovými organizáciami. Šéf Ryanairu Micael O´Leary dokonca označil VC ako odborovú organizáciu Lufthansy a rokovania kategoricky odmieta. VC pritom v minulosti stálo aj za rozsiahlymi štrajkami ktoré v minulosti paralyzovali dopravu Lufthansy. V jednaniach s Ryanairom bude odborovú organizáciu VC zastupovať Ingolf Schumacher, ktorý práve v tarifnom konflikte s Lufthansou vybojoval riešenie ktoré piloti požadovali.

Írskemu dopravcovi však hrozí aj ďalší konflikt s odborovou organizáciou UFO, ktorá pre zmenu v Nemecku zastupuje letušky. Cieľom všetkých jednaní je okrem zlepšenia platových podmienok aj zmena spôsobu zamestnávania u Ryanairu - väčšina personálu je zamestnávaná podľa Írskeho práva, aj keď v reále je zamestnaná mimo Írska. Zároveň posádky kritizujú veľký podiel zamestnancov ktorí sú prenajímaný cez rôzne pracovné agentúry či zamestnávaní na živnosť.

Aj keď odborové organizácie vyhlásili štrajkovú pohotovosť s okamžitou platnosťou, ubezpečili cestujúcich, že minimálne počas vianočných sviatkov nebudú štrajkovať.