Bratislavské letisko sa môže v závere roka opätovne pochváliť dobrými prevádzkovými výsledkami. Kým počas prvých piatich mesiacov sa rast počtu cestujúcich takmer zastavil, tak od júna aj vďaka novým linkám Ryanairu sa letisko môže chváliť takmer každý mesiac historicky najlepším mesačným výsledkom. November nie je výnimkou a letisko sa môže pochváliť nárastom o 19% oproti roku 2016. Veľmi pozitívne sa vyvíjal aj počet letov či preprava nákladu.

 

Celkový počet cestujúcich v Novembri dosiahol hodnotu 118 403 cestujúcich, čo je o 19 000 resp. o 19% viac ako v novembri 2016. Výrazný nárast až o 51% zaznamenala preprava nákladu, ktorého cez bratislavské letisko bolo prepravených až 3 122 ton. Výraznú zásluhu na tom mali lety s nákladom pre automobilový priemysel, ktoré sú zväčša prevádzkované nákladnými Antonovmi 12 spoločností Cavok, Ukraine Air Alliance či Aerovis.

Počet letov stúpol miernejšie a to o 13%, čo svedčí o relatívne pozitívnom vývoji obsadenosti lietadiel na linkách z/do Bratislavy.

Novembrový výsledok prispel k zlepšeniu výsledkov aj za prvých 11 mesiacov tohto roku. Celkový nárast o 14% pri dosiahnutí 1 820 762 cestujúcich výrazne približuje bratislavské letisko k méte 2 miliónov cestujúcich. Historicky počas decembra prejde bránami letiska mierne viac cestujúcich ako v novembri a je teda možné očakávať výsledok na úrovni 120 000 cestujúcich, čo by znamenalo približne 1,94 milióna cestujúcich za celý rok 2017. Tento rok by sa tak mohol stať tretím najúspešnejším v histórii letiska, kedy by sa prekonal výsledok z roku 2006. 

Pozitívne vyzerá aj výhľad na rok 2018, kedy by letisko mohlo dosiahnuť aj vďaka novej linke Wizzairu z Bratislavy do Londýna výsledok pohybujúci sa okolo 2,2 milióna cestujúcich.

Medzimesačné porovnanie

{AimyChartsMonth} view:test3 {/AimyChartsMonth}

 

Počet cestujúcich ročne

{AimyChartsYline} view:BTSYearly {/AimyChartsYline}