Do existenčných problémov sa môže už čoskoro dostať rakúsky dopravca Niki. Nemecká spoločnosť Lufthansa totiž po výhradách zo strany Európskej komisie stiahla ponuku prevziať dcérsku spoločnosť skrachovaného Air Berlinu. Vzhľadom na chýbajúcu likviditu tak môže Niki skončiť v likvidácii.

 

Samotné rozhodnutie správcu konkurznej podstaty Air Berlinu priklepnúť Nikiho práve Lufthanse vyvolalo viacero výhrad nielen zo strany EU. Ostro ho kritizoval samotný Niki Lauda, ktorý rakúskeho dopravcu založil a po krachu Air Berlinu mal záujem ho opätovne prevziať. Jeho spoločná ponuka s nemeckým Condorom však nebola úspešná a príklep dostala Lufthansa. 

Toto rozhodnutie teraz narazilo na prudký odpor na strane Európskej komisie a protimonopolného úradu z obáv že Lufthansa získa monopol na veľkej časti vnútroštátnych liniek v Nemecku či linkách medzi Nemeckom, Rakúskom a Švajčiarskom. Tu Lufthansa spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami Swiss, Austrian a Eurowings dominuje a obavy zo zneužitia takéhoto dominantného postavenia viedli k vážnym výhradám voži kúpe Nikiho. Lufthansa mala v priebehu decembra poskytnúť dodatočné záruky, pozostávajúce napr. v odstúpení slotov na viacerých letiskách iným dopravcom.

Nakoľko ústupky zo strany Lufthansy boli považované za nedostatočné, rozhodla sa Lufthansa stiahnuť svoju ponuku na prevzatie. Na ťahu je tak opätovne správca konkurznej podstaty Air Berlinu Frank Kebekus, ktorý musí čo najskôr nájsť nového kupcu pre rakúskeho dopravcu, ktorému dochádzajú peniaze. Podľa tohtotýždňových vyjadrení však bola Lufthansa jediným zvyšným záujemcom a na stole v momente nie sú žiadne iné ponuky na prevzatie Nikiho. Toto vyjadrenie však je považované skôr za snahu vyvinúť tlak na Európsku komisiu aby prevzatie Nikoho scvhálila. Kebekus totiž mal ešte donedávna na stole viacero ponúk ktoré mali väčšiu šancu na úspech pred protimonopolným úradom, no žiadnu z nich neakceptoval.

Dočasne môže Nikiho zachrániť preklenovací úver zo strany rakúskeho štátu. Tento bol politikmi počas predvolebnej kampane prisľúbený, či však povolebná realita jeho poskytnutie umožní je nejasné.