6.4.2019 bolo oficiálne otvorené nové letisko v Istanbule. Všetky lety z Ataturkovho letiska sú presunuté na nové letisko Istanbul Havalimani. Na pôvodnom letisku zatiaľ ostali cargo lety.

Toto je určite dobrá správa pre cestujúcich, ale zlá správa pre spotterov.

 

           Tunisair Airbus A330-200 TS-IFM     Qeshm Air Airbus A300-B4 EP-FQK

Ataturkovo letisko v Istanbule bolo rajom pre spotterov. Výborné plážové pozície pre zachytenie lietadiel vo vzduchu ako aj známa pozícia v nákupnom centre FlyInn stratili svojich leteckých fanúšikov. My sme však Ataturkovo letisko pred uzavretím navštívili a prinášame krátky trip report.

          Turkey - Air Force Airbus A318 TC-ANK     Turkish Airlines Airbus A330-300 TC-JOG

Pred návštevou Istanbulu som mal trochu obavu a rešpekt vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a rôzne správy od spotterov. Pozície na pláži mali byť kontrolované miestnou políciou a rovnako FlyInn bol obľúbeným miestom kontrol prípadne vymazania fotografii a vykázaním z terasy. Nakoniec som sa rozhodol a vyrazil som aj so synom a som rád že sme šli. Kúpili sme letenky Ukraine International a do Istanbulu sme leteli z Viedne cez Kiev. Využil som možnosť stopoveru v Kieve a bezvízový styk s Ukrainou a po vybavení pasových formalít sme sa vybrali na návštevu letiska Žuliany a najmä múzea lietadiel. Výborný zážitok, stará ruská klasika aj s možnosťou vstupu do interiéru lietadiel poteší snáď každého fanúšika. Bonbónik počas návštevy múzea bol zálet AN-32 Bangladéšskeho vojenského letectva.

            bangladesh     Aeroflot Ilyushin Il-18 CCCP-76534

         Ukraine International Airlines Boeing 767-300 UR-GEB     Aeroflot Ilyushin Il-62 CCCP-86696

Večer sme pokračovali v ceste preletom do Istanbulu. Ráno sme sa prebudili do nádherného dňa s modrou oblohou a bez jediného obláčika. Vybrali sme sa rovno na fotopozíciu na pláži v parku Florya. Na základe odporúčaní miestnych spotterov sme boli pripravení tváriť sa nenápadne a nevzbudzovať pozornosť miestnych obyvateľov, ale po príchode na pozíciu sme zistili prítomnosť asi 30 spotterov z rôznych krajín a naše obavy opadli a fotili sme až do obeda. Následne sme sa presunuli na pozíciu v nákupnom stredisku FlyInn, dali sme si skvelý obed a pokračovali v ničím nerušenom fotení až do večera.

            Libyan Airlines Airbus A330-200 5A-LAU     Turkish Airlines Boeing 737-MAX 8 TC-LCD

Druhý deň nám fotenie narušila prítomnosť policajných hliadok, ale keďže sme neboli súčasťou žiadnej veľkej skupiny spotterov, sedeli sme obďaleč a foťáky sme vytiahli len keď bolo treba, tak sme nerušene dokázali fotiť aj ďalšie dni a nebolo nám fotenie zakázané ako kolegom.

       Mahan Air Airbus A310 EP-MHO     Saudia Boeing 787-9 HZ-AR13

Letisko Istanbul Ataturk bolo miestom, kde bolo možné vidieť lietadlá európskych, blízkovýchodných aj afrických leteckých spoločností. Medzi najviac potešujúce úlovky patria určite lietadlá iránskych leteckých spoločností, Boeing 747-400 Iraqi Airways, vládne lietadlá Turecka a mnoho ďalších.

       Iraqi Airways Boeing 747-400 YI-ASA     Gulf Air Airbus A320 A9C-TA

Toto letisko bude určite na spotterskej mape chýbať. Verím, že aj na novom letisku sa časom nájdu priaznivé fotopozície.