Teplé letné počasie strieda v septembri to menej prívetívé, jesenné s oblačnosťou a zrážkami. Kým počas pracovného týždňa si ešte užívam modrú oblohu a vysoké teploty, meteorológovia predpovedajú na piatok večer príchod studenej fronty a s ňou aj výdatné zrážky. Nemusím sa teda ani pozerať do kalendára a viem, že cez víkend sa koná asi najlepší letecký deň v našich končinách - Dni NATO v Ostrave.

Mám dojem, že už ani meteorológovia nepozerajú na predpovedné modely, ale keď vidia že v daný víkend sa budú konať Dni NATO, tak vytiahnu zo šuflíka tú najhoršiu možnú predpoveď ktorú tam nájdu. Minulý rok to bolo dokonca tak zlé, že som celú akciu vynechal - veď stáť v poli v daždi a nenafotiť takmer nič nie je zrovna lákavá pradestava. Tento rok je počasie na hrane, TAF pre letisko Leoše Janáčka v Ostrave hovorí síce že v noci z piatka na sobotu bude pršať, no presne s termínom otvorenia areálu by sa malo vyčasiť. Predpoveď počasia je však vrtká a preto padá rozhodnutie tentokrát založiť "základný tábor" pri Vsetíne a odtiaľ vyraziť do Ostravy po oba dni. Zákon schválnosti funguje a určite minimálne jeden deň počasie v Ostrave nebude také ideálne.

To sa potvrdzuje hneď v sobotu ráno, kedy oblačnosť vystriedala po daždi hmla a zubami nechtami sa držala nad ostravským letiskom, kde sme zaparkovali krátko po 7:00 a vyhli sme sa tak kolónam ktoré sa začali tvoriť už krátko po 7:30. Dostať sa do nich by znamenalo stráviť v nich aj vyše hodinu a tým pádom zmeškať niektoré z prvých vystúpení, nakoľko na miesto odkiaľ je vhodné fotiť nás čaká ešte riadny kus peši. Najprv treba totiž absolvovať bezpečnostnú prehliadku a prejsť celým areálom statických ukážok. Ten sa nachádza na severozápad od dráhy 04-22 a vzhľadom na to sa letové ukážky neuskutočňujú ponad dráhu letiska, ale display line je vytýčená kolmo na ňu. Bohužiaľ toto riešenie je trošku nešťastné pre divákov ktorí sa nachádzajú v areáli so statickými ukážkami - sú dosť ďaleko a všetky letové ukážky majú proti slnku. Pokiaľ teda chceme byť v ideálnej pozícii na fotenie, musíme sa dostať na južnú stranu display line, kde už máme rokmi odskúšanú pozíciu v poli.

A po daždi býva na poli čo? Blato. Je všadeprítomné. Ideme cez neho, stojíme v ňom, topánky sú ním kompletne obalené a zlízly si ho dosť aj texasky. Ako by to nestačilo, organizátori tento rok uzavreli aj asfaltovú cestu, na ktorej sme inokedy stáli a vyhli sa tak tomu najhoršiemu. Neostáva nič iné len si v poli nájsť svoj vyvolený kúsok blata a absolvovať z neho sobotňajšie letové ukážky. Nechýbajú poliaci, ktorí sa dovalili v húfoch a vybavení objektivmi, pri kotých začínam mať so svojim 400mm objektívom komplexy menejcennosti.

Počas soboty bolo tento rok počasie vrtké a častokrát slnko zakryl ten či onen mrak, či zvyšky hmly. A kým priamo na mieste som z toho až tak nadšený nebol, tak musím povedať že po spracovaní sobotňajších fotiek som mal úsmev na tvári. Veľa fotiek totiž vyniklo práve kvôli vysokej vlhkosti vzduchu a trošku pochmúrnejšiemu počasiu.

Spain - Air Force Eurofighter EF-2000 Typhoon 14-26 Spain - Air Force Eurofighter EF-2000 Typhoon 14-26Denmark - Air Force General Dynamics F-16 Fighting Falcon E-607 Finland - Air Force Boeing F/A-18 Hornet 12

Nedeľa už ponukla absolútne azúro. Modrá obloha bez jediného obláčika, vyššie teploty a menej blata na poli. A samozrejme - aj vyššiu návštevnosť. Kým už tá sobotňajšia s 90 000 návštevníkmi bola dosť vysoká, tú nedeľnú odhadli organizátori na 120 000 ľudí. Pokiaľ sa teda chcete vyhnúť tejto mase ľudí a problémom spôsobených s ich príchodom, vyrazte do Ostravy určite čo najskôr ráno. Problémy sú hlavne s parkovaním, čo sa potvrdilo aj tento rok. A ak sa skorým ranným príchodom vyhnete kolónam pri parkovaní, večer po skončení leteckého dňa sa im už nevyhnete. Ale to je menej bolestivé, nakoľko už sa nikam neponáhlate a neújde vám žiadna z letových ukážok.

Finland - Air Force Boeing F/A-18 Hornet 12 France - Air Force Dassault Rafale  UK - Air Force Eurofighter EF-2000 Typhoon ZK318 Sweden - Air Force Saab J-35 Draken 56Belgium - Air Force General Dynamics F-16 Fighting Falcon   Belgium - Air Force General Dynamics F-16 Fighting Falcon

Tých bolo aj tento rok dosť. Aj keď sa tento rok nezúčastnila Dní NATO žiadna svetoznáma akrobatická skupina, tak program stál za to. Špičkovým vystúpením sa určite predstavili poliaci s ich F-16 ako aj fínska F-18, či španielsky Eurofighter Typhoon. Musím povedať že trošku sklamaním bola účasť českých vzdušných síl, sklamalo ma aj vystúpenie českého Grippenu. Vystúpenie slovenských Migov 29 bolo nakoniec zredukované na ich prelet a údajne aj ten bol veľmi silno ohrozený. Silnú účasť malo letectvo USA, no napriek tomu že tento rok boli USA partnerskou krajinou podujatia, nemali jedinú letovú ukážku. A to je určite škoda.

Poland - Air Force General Dynamics F-16 Fighting Falcon 4052

Napriek tomu klobúk dolu pred organizátormi tejto akcie, ktorí aj tento rok dokázali toto špičkové podujatie zorganizovať s naozaj fantastickou účasťou. Pritom - vstup na Dni NATO je zadarmo. Jediný poplatok ktorý musí našinec zaplatiť je parkovné vo výške 200 CZK, teda cca 8 EUR. A to je naozaj nízka suma za ponúknutú show. Pokiaľ vás teda fotky navnadili a chcete si budúci rok užiť hukot stíhačiek na vlastnej koži, zapíšte si už teraz do kalendára termín 21. a 22. Septembra 2019.