Už dlhší čas som uvažoval o návšteve západnej časti USA, konkrétne Los Angeles a Las Vegas. Podarilo  sa mi kúpiť spiatočnú letenku na trase VIE-LHR-LAX / LAS-LHR-VIE za veľmi výhodnú cenu cez BA/AA a rodinný výlet so spottingom bol na svete .

 

Na ceste do L.A. som si zarezervoval miesta na hornej palube A380, mám vyskúšané, že je tam väčšie pohodlie a kľud. Let prebehol hladko a po 10h a 35 min sme úspešne pristáli v slnečnej Kalifornii. Po absolvovaní imigračných formalít sme si prevzali auto a ubytovali sa.

 

Počasie sľubovalo na ďalší deň pekné počasie, tak sme sa hneď ráno vybrali na fotopozíciu. Nabriefovaný z internetu sme zaparkovali na parkovisku C pri letisku, odkiaľ sa priamo dajú fotiť lietadlá pristávajúce na dráhu 24R. Následne sme sa presunuli na blízky nadjazd, odkiaľ bol lepší uhol na fotenie lietadiel. Parkovisko je platené, ale myslím že cena 10USD/deň sa dá prežiť.

 

All Nippon Airways - ANA Boeing 777-300 JA789ASouthwest Airlines Boeing 737-700 N776SW

 

 

 

Okolo obeda sme sa presunuli ku druhej dráhe 25L, na ktorú pristávajú väčšinou cargo lietadlá a lietadlá spoločností Fiji Airways, Air Tahiti Nui, Air New Zealand a niektoré lety amerických spoločností.  Pozícia sa nachádza pri zamestnaneckom parkovisku letiska LAX. Pokiaľ ostanete pri aute, nie je problém. Problém by mohol nastať, pokiaľ by sme sa vzdialili od auta, kedže parkovanie je tu zakázané. Na spotterov a ich koníček sú tu zvyknutí a tolerujú ich.

 

Nippon Cargo Airlines - NCA Boeing 747-8 JA18KZFiji Air Airbus A330-200 DQ-FJT

 

Ďalším príjemným miestom je hamburgáreň IN´N OUT, odkiaľ človek môže popri obede sledovať ruch na letisku. Fotiť však v období, kedy sme LAX navštívili nie je možné vzhľadom na polohu slnka, ktoré je práve oproti.

 

Posledná fotopozícia, ktorú sme navštívili bola asi najznámejšia pozícia v LAX – Imperial Hill . Je tu dobrý výhľad na letisko, všetky pristávajúce lietadlá na obe dráhy a štartujúce litadlá z dráhy 25R, prípadne ak sa vietor otočí, tak na lietadlá štartujúce z 07L a 07R. Túto pozíciu sme využili najmä na ranné prieťahy lietadiel z Austrálie, ktoré pristávali ešte za tmy ako boli Virgin Australia a Qantas. Sú tu lavičky, stolíky, môžete tu absolvovať rodinný piknik.

 

Private Boeing 727-100 VP-BPZAsiana Airlines Airbus A380 HL7625

 

Po pár dňoch sme pokračovali v ceste po USA smerom do Tusayanu, čo je vstupná brána do Grand Canyonu. Po ceste sme sa zastavili vo Victorville. Fotenie je tu viac menej nemožné, ale predsa sa nám podarilo pár vzácnych kúskov odfotiť.

 

 

Po návšteve Grand Canyonu a Monument Valley sme sa presunuli do Las Vegas. Tu bolo našim cieľom odfotiť Boeing 747SP spoločnosti Las Vegas Sands. Bývali sme v hoteli priamo oproti letisku a z hotelovej izby sme ich krásne videli. Problém bol prvý deň počasie, samozrejme zamračené. Tak sme ho využili na sightseeing. Ďalší deň bol úžasný slnečný a tak hor sa skoro ráno loviť SP-čka. Z najvyššieho poschodia parkoviska pri T1 sme prešli do časti parkoviska pre zamestnancov a odtiaľ bol super výhľad na tieto krásne lietadlá. Ráno ešte nebol heat haze a preto ani vzdialenosť nebola problém. Aj toto parkovisko je platené, ale iná možnosť nebola. 2USD boli dobre investované.

 

Las Vegas Sands Boeing 747SP VQ-BMSJanet Airlines Boeing 737-600 N288DP

 

Následne sme sa presunuli na pozíciu k tzv. Cigar store na S Bruce Street. Výborná pozícia na fotenie príletov na dráhu 25L. Vidíte aj štarty z dráhy 25R, ale nedajú sa z tejto pozície fotiť. Na touch-down, prípadne štarty je dobrá pozícia na Sunset Rd., ktorá je vlastne jediná oficiálna pozícia pre spotterov. Môžete si na autorádiu naladiť frekvenciu live ATC a v aute počúvať komunikácie s vežou. Problém je, že fotíte cez oká plota a nie vždy sa môže foto podariť. Štarty sú naopak bez problémov.

 

Hawaiian Air Airbus A330-200 N390HAAllegiant Air McDonnell Douglas MD-83 N414NV

 

Let z Las Vegas smeroval cez Philadelphiu do Londýna s American Airlines A321/A333. LAS-PHL bola A321 úplne plná, prekvapivý bol úsek PHL – LHR s A330-300, ktorého obsadenosť bola minimálna. V prednej sekcii economy bolo cca 50-60 cestujúcich a v zadnej sekcii economy spalo asi 14 cestujúcich, skoro všetky dvojky boli prázdne.

 

Celkovo môžem povedať, že fotenie na letiskách LAX a LAS je bezproblémové a poteší každého spottera.